IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Сапен: Няма съмнение, че банковият бизнес ще напусне Лондон

Френският министър коментира, че големите американски банки са споделили с него планове да изнесат част от дейността си извън Великобритания

15:13 | 13.10.16 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че водещи американски банки са споделили с него планове да преместят част от дейността си извън Лондон в други страни членки на Европейския съюз (ЕС), докато Великобритания се подготвя за излизане от евросъюза, съобщава Bloomberg.

Както по време на срещите на Г20 и Международния валутен фонд във Вашингтон миналата седмица, така и при срещата на европейските финансови министри в Люксембург в понеделник и вторник водеща тема е била бъдещето на отношенията между Великобритания и ЕС, каза Сапен пред журналисти в Париж. 

„Докато бях във Вашингтон, разговарях с представители на едрия американски бизнес и на големите банки“, каза Сапен на пресконференция в Париж. „Досега тяхното колебание бе дали Brexit ще се случи или може ли да отнеме повече време от очакваното. Това приключи. Сега те категорично ни заявиха, че ще пренесат дейността си. Вече не е въпрос на "дали", а на "кога", но все още не е ясно в какъв мащаб и в каква посока“.

Сапен продължи с това че все още е трудно да се започнат разговори за излизането на Великобритания от ЕС, защото страната не е изяснила позицията си относно договарянето. „Поне знаем, че ще се случи до март“, посочи финансовият министър. Британският премиер Тереза Мей обеща да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с който ще започне двугодишния процес по излизане, най-късно март следващата година.

През юни рейтинговата агенция S&P 500 понижи кредитния рейтинг на Великобритания поради появилите се потенциални рискове пред Обединеното кралство вследствие на Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още