IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Зигмар Габриел да победи Меркел на парламентарните избори?

Очаква се икономическият министър да е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия, но въпросът е какви са шансовете му

16:23 | 10.01.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако в годината на парламентарните избори в Германия позицията на Ангела Меркел е по-слаба, то тази на основния ѝ противник изглежда дори по-неустойчива, коментира Bloomberg.

Зигмар Габриел е най-вероятният кандидат за канцлер срещу Меркел, макар че той дори не е най-популярното лице на Партията на социалдемократите (ПСД), а още по-малко - най-обичаният в страната.

Избирайки лидер на партията, социалдемократите изключват като възможност Мартин Шулц – бившият президент на Европейския парламент, който според социологическите проучвания може да е силен конкурент на Меркел – докато в същото време подкопават надеждите на партийните членове за изместване на Меркел и сформиране на ляво правителство. Крайният резултат с четвърти мандат на Меркел изглежда още по-сигурен.

„Няма съмнение, че Меркел ще победи“, казва Муджтаба Рахман, европейски анализатор за Eurasia Group, по Bloomberg Television. “От друга страна въпросът е какво е качеството на нейното лидерство“.

Изправена пред яростни критики у дома и извън страната заради позицията си по бежанците и терористичната атака в Берлин, Меркел все още е вероятният победител, въпреки че антиимигрантската "Алтернатива за Германия" си проправя път. Дори когато се вземат предвид възможните статистически грешки, вероятната кандидатура на Габриел означава, че непредвиден резултат, подобен на вота по Brexit или победата на Тръмп в САЩ, все пак е малко вероятен.

Лидерите на социалдемократите, по-малкия коалиционен партньор на Меркел от 2013 г., се срещат във вторник, за да обсъдят кампанийната стратегия, а Габриел, икономическия министър на Меркел, по право пръв ще поиска поста на лидер, сочат трима представители на партията. Вестник Bild съобщи, че вече е решил да се кандидатира. Говорител на партията обаче отказа коментар.

„Меркел ще се изправи срещу противник, който е извън нейната лига“, казва Ян Техау, директор на Richard C. Holbrooke Forum в базираната в Берлин American Academy, по телефона. „Това е проблемът на ПСД“.

Докато социалдемократите обмислят опциите си, Меркел се опитва да ускори от рано някои теми в кампанията си след 11 години управление, което накара инвеститорите да я възприемат като символ на стабилност. В изказване в Кьолн в понеделник тя призова германците да подкрепят отворено, либерално общество, и заяви, че силата на Европа отчасти зависи от това страните в еврозоната да спазват фискалните и дълговите правила. Само няколко дни преди това Габриел разкритикува именно политиката ѝ на строги икономии.

Една от причините за вътрешнопартийното издигане на Габриел е опасението в рамките на ПСД за възможни търкания, ако ролите на председателя на партията и кандидата за канцлер се разделят, сочат представители. Габриел бе лидер на партията през 2013 г., когато финансовият министър Пеер Щайнбрюк се изправи срещу Меркел. Тя отбеляза най-добрата победа на избори от 1990 г.

62-годишният Меркел и 57-годишният Габриел са в един кабинет през 7 от последните 11 години. След изборите през 2013 г. Габриел избра коалиция с водения от християндемократите блок на Меркел, въпреки че правителство на ПСД със Зелените и антикапиталистическата лява партия бе математическо невъзможно. А Шулц е свежо лице, необременен от местната политика.

Ако германският канцлер бе избиран пряко, а не от партията, събрала мнозинство, Меркел би спечелила 46% подкрепа спрямо 27% за Габриел, сочи проучване на Emnid за неделния вестник Bild am Sonntag. Подкрепата за Меркел спада до 39%,, ако битката е между нея и Шулц, който би спечелил 38%.

Днес Габриел трябва да обмисли добре политическото си бъдеще. „Ако Габриел не се кандидатира, с политическата му кариера е свършено и мисля, че той знае това“, казва Йозеф Янинг, ръководител на берлинския офис на European Council on Foreign Relations.

Проучванията показват малко пространство за маневри за ПСД извън същата „голяма коалиция“ на двете най-големи германски партии. С 22% подкрепа срещу 38% за блока на Меркел социалдемократите няма как да формират мнозинство с някои от фракциите съюзници, ако изборите се провеждаха днес.

ПСД е изправена и пред по-трудна битка, защото има вероятност шест партии да си разделят местата в Бундестага тази есен, докато в момента те са само четири. Много членове на партията се противопоставят на поемането на по-малката роля за пореден път, което може да направи разговорите за коалиция с Меркел след изборите особено напрегнати.

Проучване на Insa през декември показва, че само 40% от поддръжниците на ПСД искат споразумението да се повтори. Тристранна коалиция със Зелените и Левите е предпочитана от 51%.

Тази коалиция „е отражение на социалната реалност, затова такова споразумение на федерално ниво наистина ще си струва опита“, казва депутатът от социалдемократите Аксел Шефер в интервю.

Габриел представи друга опция в интервю за списание Der Spiegel: правителство на ПСД, Зелените и Свободната демократическа партия - подкрепящ бизнеса традиционен съюзник на християндемократите, който отпадна от парламента през 2013 г.

Всички сметки ще се окажат напразни, ако партията на Габриел остане в застой. Проучванията сочат, че нито една от двете опции няма управляващо мнозинство засега.

„За момента изглежда, че е малко вероятна коалиция“ между ПСД, Зелените и Левите, казва Йорг Форбриг, старши програмен директор в German Marshall Fund в Берлин. „Изглежда, че ще се продължи с голямата коалиция, макар че и християндемократите, и социалдемократите знаят, че тя е лоша за тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Най сериозният противник на А.Меркел на предстоящите парламентарни избори е самата Меркел и провежданата , вероятно по точно бе било да се каже , която е пренуждават да провежда политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още