IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Еврозоната се нуждае от собствен бюджет и функциониращ банков съюз

Непълното управление на еврозоната е довело до икономически разлики между нейните членове, които пораждат популизма, коментира икономическият еврокомисар

22:37 | 20.04.17 г. 1
<p>
	Пиер Московиси.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната се нуждае от собствен бюджет, напълно функциониращ банков съюз и по-демократична отчетност в процеса на вземане на решения за преодоляване на икономическите различия, които подхранват популистките движения. Това коментира европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Московиси направи коментара три дни преди първия тур на президентските избори във Франция. Социологическите проучвания показват силна подкрепа за крайно десния и крайно левия кандидати. Това еврокомисарят обяснява с разочарованието на европейците от проекта за единната валута.

"Убеден съм, че обръщането на социално-икономическите различия в еврозоната е предпоставка за гарантиране на устойчивостта на единната валута и за задържането на нарастващия популизъм", коментира Московиси в реч пред института „Питърсън“ във Вашингтон.

"Освен това бих могъл да твърдя - и това е може би провокативно твърдение, че непълното управление на еврозоната е довело до икономическа дивергенция, а не до сближаване между нейните членове, а това от своя страна е източник на популизъм в отговор на недоволството“, посочи той.

Според него икономическите показатели ясно посочват нарастващите различия между икономиката в еврозоната. Той подчерта, че италианският държавен дълг е два пъти по-голям от този на Германия, излишъкът по текущата сметка на Германия пък е два пъти по-голям от средния за еврозоната, а безработицата в Германия е наполовина на средната в еврозоната.

„С тези различия политическите предпочитания също стават все по-поляризирани", коментира Пиер Московиси.

За да се преодолее тази тенденция, държавите от еврозоната трябва да завършат банковия съюз с цел да намалят рисковете пред банковите системи и да ги споделят. Така и парите на вложителите ще са защитени, посочи той.

Досега еврозоната успя да създаде единен банков надзорен орган и общи правила за закриване на фалирали банки, които не могат да бъдат оздравени. Все още обаче държавите от валутния блок не могат да се споразумеят за единната схема за гарантиране на депозитите.

Московиси подчерта, че бюджетът на еврозоната също е ключова стъпка от важния процес по интеграция.

Според него Европейският съюз трябва да помогне за защитата на своите граждани. "Тук говорим за сигурността в нейната най-проста форма: Европа не може да даде всички отговори на въпросите, които повдигнаха от терористичните атаки и бежанската криза, но може да осигури поне част от тях“, допълни той.

Московиси допълва, че е също толкова важно да се гарантира, че ползите от глобализацията достигат до всички членове на обществото. Според него европейците се чувстват уязвими процеса на глобализация, който не е разпределил справедливо растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
При сегашния сгрешен модел за прилагане на еврото, дори с 1000 бюджета и 1000 банкови съюза Еврозоната ще продължи да страда. Ако не се допускаше грешката, европейските държави нямаше да имат сегашни дългове. Европейската централна банка не може да предотврати актуални загуби, защото не е с необходимата компетентност.Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси не зачита, че за проспериращ Европейски съюз е необходим правилен модел за прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още