IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 710 хил. мигранти са влезли в ЕС през деветмесечието

Гърция не желае съвместни патрули с Турция в Егейско море за ограничаване на бежанския поток

18:08 | 13.10.15 г.
Над 710 хил. мигранти са влезли в ЕС през деветмесечието

Над 710 хил. мигранти са влезли в ЕС през първите девет месеца на годината, става ясно от статистиката на европейската служба „Фронтекс“. Половината от тях са избрали гръцките острови за входна точка в общността.

Данните на агенцията показват драматично увеличение на бежанския поток – през цялата 2014 година убежище в ЕС са потърсили 282 хил. души. През тази година само през август мигрантите са 190 хил. души.

Под масивен мигрантски натиск продължават да бъдат гръцките острови и особено о. Лесбос. През периода януари – септември в Гърция убежище са потърсили повече от 350 хил. души. Основната част от потока са бежанци от Сирия.

От Гърция те поемат на север към Германия и Швеция. Една от държавите от ЕС по пътя на бежанците – Унгария, регистрира 13 пъти увеличение на мигрантите спрямо 2014 година - до 204 хил. души.

Междувременно Атина категорично не приема идея, лансирана преди седмици от канцлера на Германия Ангела Меркел за съвместни патрули с Турция в Егейско море.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пък посочи, че подобно предложение не е правено от страна на Комисията, пише гръцкото издание „То Вима“. Схинас коментира, че е очевидно желанието на ЕК за сътрудничество с Турция на всяко ниво за управление на кризата с бежанците. По време на среща между ЕС и Турция отпреди няколко дни обаче беше предложен план за действие, в който присъства предложение за сътрудничество между гръцката брегова охрана с Турция. 

По-късно днес гръцките власти ще проведат заседание относно миграционната криза. Темата ще бъде основна и на предстоящия Европейски съвет в края на седмицата. 

В неделя (18 октомври) Ангела Меркел планира посещение в Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още