IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Северна Корея понижи европейските борсови индекси

Акциите на Coca-Cola Hellenic поскъпнаха с над 9%

19:36 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с понижения на индексите в четвъртък, след като инвеститорите реагираха на публикуваните корпоративни отчети и следяха геополитическото напрежение около Северна Корея, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 1%, като всички сектори и основни борси се озоваха на отрицателна територия.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с над 1,4% на фона на по-слабите от очакванията икономически данни. Днес беше най-лошата търговска сесия за основния британски индекс от четири месеца.

Секторът на суровините са представи най-слабо в четвъртък, като се сви с над 1,5% въпреки някои добри отчети. Минната компания Glencore повиши прогнозата си за печалбата през 2017 г. Въпреки това акциите ѝ поевтиняха с над 2,4 на сто. Най-голямата минна компания в света - BHP, обяви, че ще направи значителни инвестиции в бизнеса си с никел заради засилването на търсенето на електромобили. Цената на книжата ѝ се понижи леко.

В състава на европейския индекс най-добре се представиха акциите на Coca-Cola Hellenic, които поскъпнаха с над 9%, след като компанията обяви, че остава по пътя към постигането на прогнозите си за приходите и увеличаването на маржа за годината. Акциите на Galapagos също поскъпнаха с 8% след новини, че лекарство на компанията е преминало междинни тестове.

Геополитическото напрежение остана най-голямото опасение на пазарите, след като Северна Корея обяви, че подготвя планове за ракетен удар в близост до тихоокеанския остров Гуам, където САЩ имат военна база, до средата на август.

Бягството на глобалните инвеститори към активи убежища отслабна през деня, но продължи по време на европейската сесия.

Днес бяха публикувани и данни за британския търговски дефицит, който се е увеличил през юни заради спад на износа. Търговският дефицит се е покачил от 2 млрд. паунда (2,60 млрд. долара) през май до 4,56 млрд. паунда (5,92 млрд. долара) през юни.

Във Франция промишленото производство се е свило с 1,1% на месечна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още