IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неудобните истини между приятелите в Брюксел

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече ЕП смешна институция, след като Малта се отчете за председателството си в празна зала

20:36 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Приятелите понякога си казват истини, които не са удобни". Така коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Александър Винтерщайн скандала, който се разрази вчера в пленарната зала в Страсбург.

По традиция в Европейския парламент (ЕП) се провежда изслушване на ротационните председатели - в първия ден от приемането и в деня на предаването на този донякъде протоколен пост. На 4 юли в пленарната зала в Страсбург беше премиерът на Малта, които да информира депутатите за свършената работа.

В залата обаче се намираха едва 30 от 751-те депутати, разказва Politico. Това предизвика гнева на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заяви, че ЕП е една "смешна" институция. Той поиска повече уважение към малките страни, които членуват в общността.

Неговата реплика пък предизвика председателя на ЕП Антонио Таяни, който беше категоричен, че институцията не е "смешна" - тя е тази, която контролира ЕК, и от своя страна поиска повече уважение от Юнкер .

Отговорът на тази реплика беше: "Едва няколко депутати са в залата, за да контролират Комисията. Смешни сте!".

Липсата на депутатите в залата по време на отчета на премиера на Малта се случва на фона на опитите на Брюксел да върне доверието на европейците в институциите на ЕС и готвения дебат за бъдещето на общността.

Скандалът между Юнкер и Таяни беше коментиран в обедния брифинг в Брюксел днес, излъчван във видеосистемата на ЕК. Говорителят на Комисията обясни, че причината за гнева на Жан-Клод Юнкер е усещането, че ЕП неглижира постиженията на най-малкия член на общността по време на ротационното председателство.

"Малко неща могат да изненадат Комисията", каза още Винтерщайн в отговор на въпрос дали реакцията на Антонио Таяни е изненадала ЕК.

Юнкер е заявил, че съжалява за избора си на думи на двустранна среща с Таяни и темата е приключена, но държи на мнението, че в ЕП не са уважили най-малкия член на ЕС, обясни още говорителят на Еврокомисията. Отношенията между двамата си остават много добри, каза още той. 

Скандалът има своето своеобразно развитие и днес - в Страсбург е и премиерът на Естония, която пое ротационното председателство от Малта. Той даде яснота за приоритетите на своята страна и бъдещата насока на работата.

Естония също не е сред големите в ЕС, а този път в пленарната зала пък липсваше Юнкер.

Винтерщайн обясни, че ангажиментите на председателя са наложили връщането му в Брюксел, което е причината да не бъде в пленарната зала в Страсбург. ЕК обаче е била представена на достатъчно високо ниво - от първия зам.-председател, уточни още говорителят на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още