IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекченията за китайския банков сектор оживи борсите в Европа

Минната индустрия на Стария континент реагира най-добре на новината за намаляването на резервите на банките в Китай

20:03 | 20.04.15 г. 1
Облекченията за китайския банков сектор оживи борсите в Европа

Облекченията, които даде Китайската централна банка, оживи търговията и в Европа и водещите борси се оцветиха в зелено. В неделя основният банков регулатор в Китай позволи на търговските банки да държат по-малки количества пари като гаранция, припомня CNBC.

Така инвеститорите забравиха лошото настроение от петък и днес тенденцията се обърна.

Europe Stoxx 600 повиши стойността си с 0,79% до 406,87 пункта. Минният сектор, който има големи експозиции в Китай, е сред най-печелившите днес. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,61% до цена от 2 874 пенса за брой. С над 2,7% се повиши цената на книжата на Anglo American и търговията се извършваше при цена от 1 038 пенса за брой.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, завърши деня с ръст от 0,82 на сто до ниво от 7 052,13 пункта.

Най-добре представилата се борса в Европа днес е тази във Франкфурт – DAX 30 отчете ръст от 1,74% до 11 891,91 пункта днес. Френският САС 40 повиши стойността си с 0,86% до 5 187,59 пункта.

Акциите на Telenet Group поскъпнаха днес с 5,66% и търговията се извършваше при цена от 55,46 долара за брой. Причината е новината, че компанията ще придобие BASE Company от холандската KPN при цена от 1,43 млрд. долара.

Европа все още не е забравила Гърция и нейните проблеми с кредиторите, допълва още CNBC. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира в събота по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, че съдбата на страната е в ръцете на гръцките власти. 

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис пък коментира в обширно интервю в неделя, че не може да се прецени как ще се отрази на другите държави в еврозоната евентуално излизане на Гърция от съюза. 

На 24 април финансовите министри от валутния съюз на ЕС ще обсъдят ситуацията, но на този етап властва скептицизмът, че ще бъде намерено решение на гръцката криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Облекченията, които даде Китайската централна банка,.........................................................Европа все още не е забравила Гърция."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още