IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживление на европейските борси след лошите новини за трудовия пазар в САЩ

Цените на петрола се повишиха с 3%, след като вероятността Фед да повиши лихвите намаля

19:24 | 02.09.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на фондовите пазари в Европа записаха ръстове след разпространението на разочароващите данни за заетостта в САЩ. Индикаторът е ключов за решението на Федералния резерв за размера на основната лихва в страната.

След като стана ясно, че работодателите добавят по-малко работни места от очакваното, вероятността Фед да повиши лихвата намалява, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 повиши стойността си 2,06% до 350,73 пункта. Седмицата приключва с ръст от 2 на сто.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, затвори сесията на ниво от 6 894,6 пункта, което представлява увеличение от 2,2 на сто. Индексът сложи край на тридневната серия със загуби и успя да завърши седмицата с минимален ръст, изчисли Market Watch.

С 2,31% се повиши френският САС 40, който финишира сесията на ниво от 4 542,17 пункта, а германският DAX достигна до 10 683,82 пункта, което представлява увеличение на стойността от 1,42 на сто в рамките на последната за тази седмица сесия.

По-слабите данни за трудовия пазар в САЩ доведоха до оживление и петролните пазари. Към края на търговския ден в Европа и двата основни сорта записват увеличение на цената от около 3%. Американският лек суров петрол се търгува за 44,40 долара за барел, а европейският Brent достигна цена от 46,80 долара за барел.

Днес в Европа липсваха важни финансови отчети, които да повлияят на движението на цените на акциите. Един от големите печеливши днес е минната компания Amec Foster, чиито акции поскъпнаха с около 7% при новината, че компанията е получила повече заявки.

Сред големите губещи се нареди Carnaval. Акциите на компанията загубиха 4% от цената си, след като Morgan Stanley намали оценката си за тях.

Златото поскъпва с почти 0,5% до 1 323 долара за тройунция. Търговията с благородния метал е много чувствителна на решенията на Федералния резерв, защото те влияят върху стойността на долара, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още