IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението на петролните пазари зарази и борсите в Европа

Цената на петрола се повишава с близо 2%, подкрепена от коментарите на ОПЕК за спазването на ограниченията на добива

19:27 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на борсовата търговия в Европа приключиха сесията с ръстове, заразени от оптимизма на петролните пазари, както и подкрепени от силни икономически данни за развитието на европейската икономика, пише CNBC.

Инвеститорите приветстваха данните за ръст на бизнес активността в еврозоната до почти шестгодишен връх. Отлично се представят Франция и Германия.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,64 на сто до 373,4 пункта. Повечето сектори, част от индекса, приключиха търговията на положителна територия. Петролният и газовият сектор отчита ръст, подкрепен от анонса на ОПЕК, че споразумението за ограничаването на добива се спазва. Организацията се надява и други държави, производители на петрол, да се присъединят и ефектът да бъде още по-голям.

В резултат към края на европейската сесия цената на петрола се повишава с около 2% до почти триседмичен връх, допълва Ройтерс. Лекият суров петрол се търгува за 54,47 долара за барел. Европейският Brent достгина цена от 57,08 долара за барел.

Един от най-големите губещи в Европа се оказа John Wood Group. Компанията съобщи за значителен спад на годишната си печалба, които се разминаха с пазарните очаквания. Така акциите на John Wood Group поевтиняха с почти 8%.

Заради слаби финансови резултати в отчетите акциите на HSBC поевтиняха с 6,54%.

Двете компании натежаха на представянето на един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100. Индексът загуби 0,34% от стойността си и финишира днешната сесия на ниво от 7 274,83 пункта.

Добрите данни за германската икономика изпращат DAX до малко под 12 хил. пункта. Днес индексът записа ръст от 1,18% до 11 967,49 пункта. Френският САС затвори при 4 888,76 пункта, което представлява ръст от 0,49 на сто.

Цената на златото се понижи с 0,1% до 1 238,10 долара за трой унция.

На валутните пазари щатският долар набира сили след сигналите, че Федералният резерв ще пристъпи към повишаването на лихвата "по-скоро, отколкото по-късно", пише Market Watch. Едно евро се разменя за 1,0538 долара, спрямо 1,0609 долара в понеделник. Британският паунд се търгува за 1,2437долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още