IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитва ли се ЕК да накаже Великобритания заради Brexit?

Лондон е готов да си тръгне без сделка, което е изненадващо за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

21:49 | 01.05.17 г. 7
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британското правителство обвини Европейската комисия (ЕК), че се стреми да накаже Великобритания заради излизането от Европейския съюз (ЕС), след като излезе „сметката“, която Лондон трябва да плати за Brexit, пише FT.

Изданието се позовава на изтекла информация за вечерята на премиера Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която е описана в документ като „катастрофа“.

Откъс от доклада е публикуван в германския в. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Информацията подчертава още повече пропастта между това, което Великобритания иска, и това, което ЕС смята за реалистично. Заради документа политици от всякакъв спектър на Острова изразяват съмненията си дали преговорите могат да доведат до споразумение.

"Юнкер иска пари, но също така иска да ни накаже и да възпре и други държави членки да напуснат“, коментира висш представител на британското правителство. "Беше му казано, че сме готови да си тръгнем и без сделка, което го тревожи“, казва още източникът на изданието.

Той подчертава, че ситуацията е „много глупава“, защото е от съществено значение разговорите да се провеждат в дух на взаимно доверие, а този принцип вече е нарушен.

Според германското издание от ЕК са учудени от амбициите на Тереза Мей за преговорите, включително бързото решаване на статута на чужденците и постигането на търговско споразумение за две години.

Вестникът посочва още, че Юнкер е напуснал вечерята с Мей „10 пъти по-скептичен, отколкото е бил. В ранен сутрешен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел той е споделил и своите опасения, твърди изданието.

В свое изказване Мей отхвърля „сметката“ на Великобритания и я определи като „просто клюки от Брюксел“. Тя обаче признава, че разговорите за развода с ЕС ще са трудни.

Изтичането на информацията от дискусията обаче засилва позициите на скептиците в собствената партия на Мей, които смятат, че преговорите за Brexit няма да са успешни. "Това е причината някои хора да твърдят, че ще бъде невъзможно да се постигне споразумение. Няма значение коя партия е в грешната галактика, ако всички са в отделни галактики, това ще бъде много трудно", каза Бърнард Дженкинс, водещ консервативен евроскептичен депутат.

Говорител на Партията за независимост на Великобритания (UKIP) коментира, че разказът за опита на ЕС да "блъсне" Великобритания показва "взаимното неразбиране" между двете страни. "Ние вярваме, че никоя сделка не е по-добра от лоша сделка, офертите на масата са лоши сделки и толкова по-добре, че отиваме към бързо и чисто прекъсване на връзките и продължаваме с живота си", казва той.

Проевропейските политици също подчертават, че Brexit може да се осъществи без споразумение. Като отказва да признае сложността и големината на задачата, която предстои, министър-председателят увеличава риска да не се постигне сделка, което би било най-лошият от всички възможни резултати“, коментира Кийр Стармър, говорителят за Brexit за опозиционната лейбъристка партия.

Изтеклите подробности от срещата на Мей и Юнкер разкрива пречките, пред които е изправена амбицията на британския премиер да проведе тайно преговорите. Същевременно Юнкер е длъжен да информира останалите 27 държави от ЕС за напредъка и детайлите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
boyanpa
преди 7 години
Някъде има ли информация по същество по този въпрос, или само ще четем кой с кого е вечерял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Само дето тоя път стопанина на булдога не се знае в какво настроение ще е. Булдога може да остане и бездомен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Скоро може и да имаш... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Въпрос на гледна точка.В годините на WWII Великобритания доста е губила, както и Франция и Русия. Ако не е била външната подкрепа на индустриална нация като САЩ това островче нямаше да устои на нацистите.Това че накрая се оказва на печелившата страна е, защото е избрала да бъде булдог на победителя. Именно защото още предпочитат да бъдат булдога на САЩ днес можем да сме свидетели на Брексит. Предпочетоха ТТИП пред оставане в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
ivan.kostov.39
преди 7 години
Нямам исторически спомен Великобритания да е била нагубещата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Юнкер ше пие тоя път една студена вода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Опитват се и още как.Именно и заради това доста хора следят темата за Брекзит с повишен интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още