IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: ЕС трябва да се стреми към ново търговско споразумение със САЩ

Унгарският премиер също така призова за френско-германско военно сътрудничество

17:16 | 23.01.17 г.
<p>
	Виктор Орбан<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

"Европейският съюз (ЕС) трябва да се стреми към ново споразумение със САЩ, след като споразумението за свободна търговия (TTIP) пропадна“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

По време на икономическа конференция Орбан призова „Европа да се раздели с илюзията на федерализма“. По думите му търсенето на нови споразумения ще бъде важен момент по пътя на блока към подобряване на конкурентоспособността.

Коментирайки новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, Орбан обясни, че всяка страна има правото да поставя на преден план собствените си интереси.

Орбан, който отдавна е привърженик на Тръмп, похвали миграционната политика на новия стопанин на Белия дом, съобщава ABC News. По думите на унгарския премиер „Западът е в процес на промяна“ и думите на Тръмп са от съществено значение за разбирането на това, което предстои на света.

„Ние получихме разрешение от най-високата позиция в света, така че вече можем да поставим себе си на първо място“, заяви Орбан.

Той също така намекна, че консерваторът Франсоа Фийон е предпочитан от него кандидат за следващия френски президент, като подкрепи желанието му за нов военен съюз в Европа.

Според унгарския премиер това ново обединение може да даде на Европа по-голяма увереност в себе си и способност да преговаря с всички страни, включително с Русия. Орбан определи като много важен въпроса дали „Европа ще бъде в състояние да се защитава от външни заплахи без Америка“.

„Ключът към решението е много прост и той се нарича френско-германско военно сътрудничество, съвместна армия, съвместна система за сигурност“, заяви Орбан. „Звучи много просто, но ако се замислите, това никога не е съществувало“, посочи политикът. 

Унгарският премиер каза също, че ако Европа иска да увеличи търговията си с Изтока, по-специално с Китай, нищо няма да се получи, ако „всяка сутрин им изнасяме лекция за правата на човека“. По думите му ключът е в уважението.

Орбан, който ще се опита да спечели нов четиригодишен мандат през 2018 г. и който често е критикуван за централизиране на властта и отслабването на демократичните баланси, заяви, че "унгарският модел" е изграден на база политическа стабилност, строга фискална политика, работещо общество и отваряне към Изтока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още