IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем турски военни могат да влошат отношенията между Гърция и Турция

Атина защити решението на Върховния съд да не позволи екстрадирането на турските граждани, заподозряни в участие в опита за преврат през юли

21:51 | 27.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на Върховния съд на Гърция да не позволи екстрадирането на осем турски военни може да влоши сериозно отношенията между Атина и Анкара, пише "Катимерини". Изданието се позовава на коментар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ясно заяви своето недоволство от развоя на ситуацията.

Ердоган намекна още, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е обещал, че осмината военни, които избягаха от Турция в нощта след преврата през юли, ще бъдат върнати. "През първата нощ (след опита за преврат - бел. "Катимерини") аз разговарях с него. Той каза, че въпросът ще бъде решен до 15-20 дни", каза турският президент.

Турските военни избягаха с хеликоптер и кацнаха в Александруполис , искайки убежище от гръцката страна. Преди ден съдът не позволи тяхното връщане с мотива, че те няма да получат справедлив процес в своята родина.

Според Ердоган обаче и осмината са замесени с опита за преврат, нарече ги "терористи, които трябва да бъдат върнати в страната си.

По-рано от офиса на гръцкия премиер пък коментираха, че единствено съдът може да реши този казус, а неговото произнасяне е показало независимостта на властите в Гърция.

Атина осъжда категорично опитът за преврат в Турция и подкрепя демократично избраното правителство в страната, но и защитава спазването на законността в Гърция, става ясно още от изявлението на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Браво на гърците -не позволиха Ердоган да ги изнудва и да налага решения на гръцкия съд ( за разлика от нашите). Защото днес ще поиска едно, утре друго и т.н.и все някога ще дойде момент когато трябва да кажеш КРАЙ. Интересно кога ние ще го кажем -дали за мигрантите,дали за Кърджали, дали за икономически интереси, или за нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още