IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателките на ЕС искат Великобритания да се оттегли възможно най-бързо

Външните министри на шестте страни обявиха, че няма нужда от излишно забавяне и игра на котка и мишка

17:50 | 25.06.16 г. 63
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шестте основателки на Европейския съюз изпратиха ясно послание към Великобритания да напусне блока възможно най-скоро, след като британците гласуваха за отделянето на страната, предава Ройтерс.

Нетърпеливи да укрепят ЕС за останалите 27 членки, външните министри на шестте държави, основали блока, настояха Великобритания да задейства процеса за излизането си, така че те да могат да се концентрират върху оформянето на бъдещето на Европа.

"Сега очакваме британското правителство да даде по-голяма яснота и да задейства прилагането на решението възможно най-скоро“, заявиха министрите от Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург в общо изявление.

Отделно германският канцлер Ангела Меркел коментира, че преговорите с Великобритания не бива да се случват по такъв начин, че да са разглеждани като мярка за възпиране на другите страни, както и че не е нужно Лондон да бърза прекалено със задействането на процеса по напускане.

В петък бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който горещо подкрепяше излизането от ЕС, заяви, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването за Brexit.

Единствено Великобритания може да се позове на член 50 от Договора на ЕС и да изиска задвижване на процеса. От своя страна външните министри на Франция и Люксембург предупредиха Великобритания да не „играе игрички“, проточвайки процеса.

"Няма причина да си играем на котка и мишка. Това не би било уважително след решението за организирането на този референдум“, коментира френският министър на външните работи Жан-Марк Еро по време на съвместната пресконференция на шестимата, които се събраха на среща в Берлин.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

53
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Мда така си е. Единствените ни сравнително по равноправни като цяло отношения са били с руснаците каквито и да са били причините и предпоставките за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Златният стандарт е бил наложен от президента Рузвелт като антикризисна мярка по време на Голямата депресия.---само дето няма такова нещо ... или ти твърдиш че преди това не са били със златен стандарт :) .... пак си препил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 7 години
до 59В ТАЗИ ХРАНОСМИЛАТЕЛНА ВЕРИГА ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ В ЧИЕ БЛЮДО ЩЕ СМЕ - на Германия , на Франция или на Турция?Впечатлява те начина по който ни консумират.За мен това не е от значение.ЗА МЕН ВСИЧКИ ТЕ СА КОЛОНИЗАТОРИ. Няма как да не си забелязал, че изброявайки колонизаторите пропускам една държава, която по времето на СОЦА гъбарехме евтиният петрол и суровини, продавахме им *** и трушиите си. Но това вече е минало неважно.Реалностите са други, както са други ХИЩНИЦИТЕ И НРАВИТЕ ИМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
И така... да чакаме развода и между Франция и Германия. Там има не по малък заряд на антагонизъм Стане ли и той факт, Европа се връща 100 г назад. Всички стари напрежения из континента ще изплуват с нова сила. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Определено предпочитанията ми са за Германия пред фаворита на британците Турция в чиято сфера на влияние англетата без да се замислят биха ни прехвърлили! :) Те тогава бихме я втасали. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"ЩЕ ОСПОРИШ ЛИ ТОЗИ ФАКТ?"====Никъде не съм твърдял че някой се грижи на България! Дори за Русия не съм твърдял такова нещо като грижа.Писах само че в РАМКИТЕ на ЕС измежду държавите "хищници" с Германия в най голяма степен съвпадат интересите ни. Ние сме в германската сфера /Германия и Австрия/ на икономическо влияние. Писах че ако на мястото на Германия бе Великобритания например щяхме да сме още по зле. БГ е "тревопасна" държава. Все някой ще я граби.Малки сме и слаби дори за размера на държавата си! Разликата ще е само в СТЕПЕНТА на грабежа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ЗАБРАВИЛ СИ КАК ВИЦПРЕМИЕРА НИ СТОЙНЕВ ОТИДЕ В КАНЦЕЛАРИЯТА НА ЙОТИНГЕР ЗА ДА МУ ПРЕДОСТАВИ ПЪЛНОМОЩНОТО ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДА НИ ПРЕДСТАВЛЯВА В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЮЖЕН ПОТОК!!НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ, ЧЕ СТОЙНЕВ БЕ ПРИЕТ ОТ СЕКРЕТАРКАТА , А НЕ ОТ ЙОТИНГЕР. ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ ЙОТИНГЕР ПРЕГОВАРЯШЕ С ГАЗПРОМ НЕ В НАШ ИНТЕРЕС , А В ИНТЕРЕС НА СЕВЕРЕН ПОТОК И ГЕРМАНИЯ!!ЩЕ ОСПОРИШ ЛИ ТОЗИ ФАКТ? В СТРУКТУРАТА НА ЕС НА НАС НИ Е ОПРЕДЕЛЕНО МЕСТОТО НА КОЛОНИЯ ПРЕДОСТАВЯЩА НА ГЕРМАНИЯ - злато, метали, и суровини за икономиката им!Так беше по време на ВТОРАТА СВЕТОВНА , ТАКА Е И СЕГА!!ИДВА КРАЯ ТА ТРЕТИЯ РАЙХ!Стига с това ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЕС!ЗА ДА МОЖЕ СВЕТА ДА ДИША СПОКОЙНО И БЕЗ ВОЙНИ ТОЗИ ПЪТ КАПУТА ЩЕ Е ДО ОСНОВИ.НА 23 ЮНИ КОНТРОЛИРАНАТА ОТ ГЕРМАНИЯ ЕЦБ ПОНЕСЕ ПЪВИЯ УДАР СЪС СРИВА НА ПАУНДА , КАТО КАЛКУЛИРА ЗАГУБИ ЗА СТОТИЦИ МИЛИРДИ ЕВРА.Тъпите и упорите шваби заложиха на умрял кон и на оставането на Англия в ЕС. ЗА ПРОСТОТИЯТА СИ ПЛАТИХА ВИСОКА ЦЕНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 13 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Велокобритания определено не мога да нарека "приятелска за нас държава. Така че.... прав им път. Добре че е широкия гръб на Германия. Британците традиционно имат интереси в Турция. Всеки може да се сети какво биха направили ако имаха възможността. :) Прав им път и попътен вятър към бившите им колонии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"....управлявано от някакви ЕВРОКОМИСАРИ представляващи най вече интересите на ГЕРМАНИЯ!!"===Това че те са германци не бих казал че е най лошия вариант за нас. Българи няма да са при никой случай или поне работещи за БГ интересите пряко. Ако бяха британци щеше да е ДАЛЕЧ далеч по зле за нас! :) В случая поне в средно срочна перспектива, интересите ни в ЕС съвпадат с тези на Германия в най висока степен. Вземам предвид само измежду държавите "хищници" в ЕС . "Тревопасните" от изток изобщо ги не броя. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Да предсказания от демон, ТИ НЕ ТИ Е ДОБРЕ И НА ТЕБЕ!!!!>>>????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още