IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Airbus е намаляла наполовина през първото тримесечие

Понижението се дължи на по-ниските цени на самолетите и по-високите производствени разходи

13:04 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската компания за производство на самолети Airbus обяви в четвъртък по-стръмен от очакванията спад на печалбата от 52% за първото тримесечие. Понижението се дължи на по-ниските цени, докато компанията преминава към нови модели, и на по-високите производствени разходи. Airbus обаче потвърди целите си за по-висока печалба за годината, съобщава Ройтерс.

Вторият по големина производител на самолети в света след Boeing съобщи, че коригираната оперативна печалба е спаднала до 240 млн. евро, а приходите са се увеличили със 7% до 12,98 млрд. евро.

Средната прогноза на анализаторите за коригираната оперативна печалба бе за 344 млн. евро със спад от 31% и за ръст от 5,5% на приходите до 12,857 млрд. евро, сочи проучване на Ройтерс.

Airbus заяви, че все още изпитва тревоги около проблемите с двигателите на новия си пътнически самолет A320neo, произвеждани от Pratt & Whitney, и около търговската експозиция на проблемната програма за военни самолети А400М.

Компанията очаква доставките на A320neo още веднъж да спаднат през втората половина на годината, но изрази надежда да избегне бързането в последната минута, което се случи през декември миналата година.

Проблемите с двигателите „трябва да бъдат решени“, заяви Airbus в изявлението.

Подразделението за производство на самолети на Airbus отчита спад на печалбата от 31% въпреки ръста от 13% на приходите. Базираната в Тулуза компания заяви, че това отразява различната комбинация от самолети, като има доставени повече нови модели А350 през първото тримесечие, „промени в цените“ и по-високи производствени разходи. Новите самолети обикновено се продават със сериозни отстъпки, за да се привлекат нови поръчки.

За 2017 г. Airbus очаква да достави над 720 самолета и да отчете ръст на оперативната печалба между 4% и 6%.

Резултатите на Airbus бяха представени ден, след като Boeing отчете ръст на печалбата за първото тримесечие от 19%, като освен това американският конкурент на Airbus повиши годишната си прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още