IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготовката за строителството на "Северен поток" 2 върви по план

Първите тръби за газопровода вече се складират на германския о. Рюген

10:05 | 27.10.16 г. 1
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. Графика: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Първите стоманени тръби за разширението на "Северен поток" вече се складират на германския о. Рюген, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Те трябва да бъдат допълнително обработени и обвити в бетон в специална фабрика, която се намира на острова и ще бъдат готови за строителството.

Според плановете на оператора на газопровода - регистрираната в Швейцария Nord Stream 2, до началото на строителството в средата на 2018 година половината от тръбите трябва да бъдат обвити с бетон.

Първата партида трябва да бъде обработена в средата на ноември, тоест подготовката за проекта върви по план въпреки трудностите, с които се сблъсква "Северен поток" 2 в Европа.

Трасето с дължина от 1,2 хил. километра повтаря точно маршрута на "Северен поток", по който минава голяма част от газа за Северна Европа. Двете нови тръби ще удвоят капацитета на газопровода. Плановете са те да бъдат изградени до 2019 година.

В много държави от Централна Европа обаче проектът не се приема еднозначно. Полша дори забрани създаването на съвместно предприятие за "Северен поток" 2 между акционерите и така операторът Nord Stream 2 е изцяло собственост на "Газпром", а това е в нарушение на европейските правила за защита на конкуренцията в областта на енергетиката.

В проекта участват и пет западни компании - OMV, Shell, Engie, Unioer и Wintershall. Те трябваше да контролират половината от проекта и така "Газпром" да няма мажоритарно участие в него.

Акционерите си дадоха срок до края на годината, за да потърсят начин да заобиколят трудностите. Вчера стана ясно, че Съветът на директорите на "Газпром" ще обсъди въпроса за разтрогване на споразумението с акционерите в Nord Stream 2 по време на заседание на 9 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Ше видим - те и в България беха складирали тръби... И те доде го пуснат, тоя газ май ше им требва на германците само за отопление на джамиите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още