IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожар в бежански лагер предизвика хаос на остров Лесбос

Ситуацията на адриатическите гръцки острови се влошава с всеки ден

10:18 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежанците напускат лагера на Лесбос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанците напускат лагера на Лесбос. Снимка: Ройтерс

Пожар в бежанския лагер Moria предизвика истински хаос на гръцкия остров Лесбос в понеделник вечер. Над 3000 бежанци и мигранти, които са заселени в лагера, са избягали от пламъците. Голяма част от съоръжението е била унищожена от огъня, предава DPA, позовавайки се на разкази на очевидци. Огънят е бил потушен едва в среднощните часове, а засега не се съобщава за ранени.

Още през предходните дни ситуацията на Лесбос бе напрегната – над 500 граждани протестираха през уикенда срещу претъпкания лагер, включително членове на дясната гръцка партия „Златна зора“. В понеделник се стигна до бунтовете и сред бежанците и до палеж.

Гръцката агенция ANA съобщи за сблъсъци между различни групи от мигранти. Излизащият в Атина ежедневник Kathimerini пише за витаещи в лагера слухове, че отново ще се стигне до депортиране на мигрантите в Турция, което е допринесло за ескалиране на напрежението. 

Едно е ясно – още в понеделник няколкостотин мигранти протестираха срещу заплашващото ги предстоящо депортиране. В следобедните часове на различни места в лагера, а също така и навън, е пален огън, съобщава гръцкият вестник To Vima. Първоначално заради това от съоръжението са били изведени повече от 100 малолетни и непълнолетни лица.

По-късно ситуацията е излязла извън контрол и повече от 3000 жители на лагера са избягали. Много са изминали пеша разстоянието от около шест километра от столицата на острова Митилини, от чието пристанище отплават фериботи към Атина.

Отдавна бежанците настояват да им бъде позволено да пътуват в континентална Гърция, за да избягат от инцидентите в лагерите, но също така и с надеждата, че ще могат да проникнат от Атина към Централна и Северна Европа.

Като цяло положението на бежанците на гръцките острови в Егейско море се влошава постоянно. Центровете за задържане са препълнени, хората се страхуват от депортиране в Турция, каквото се предвижда в сключения през март пакт между ЕС и Анкара.

Често се стига до повтарящи се бунтове и сблъсъци. А от своя страна островитяните не желаят вече да понасят ситуацията - на Лесбос и на остров Хиос през последните няколко дни се състояха няколко демонстрации срещу бежанските лагери.

Тъй като всички бежанци, които са проникнали незаконно след 20 март в Гърция, могат да кандидатстват за убежище, а процедурите са продължителни, само около 500 души досега бяха изпратени обратно в Турция. Новодошлите се задържат на гръцките острови, така че лагерите там вече са претъпкани.

В лагера Moria на остров Лесбос е предвидено място за 1500 души, но по последни данни там са приютени над 3000. Според данни на гръцкия кризисен щаб в момента на островите Лесбос, Кос, Хиос, Лерос и Самос има над 13 хил. мигранти.  

Политическите последствия от бежанската криза oтекват в цяла Европа. В Германия партията на канцлера Ангела Меркел понесе поредния удар в регионалните избори, отбелязвайки най-лошите си резултати от 1990 г. в Берлин в неделя, докато антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия" спечели сериозен брой гласове.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още