IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша временно спря доставките на газ от "Ямал" заради влошено качество

Газовият оператор Gaz System няма да черпи газ поне до 23 юни, става ясно от съобщение на компанията

19:12 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради влошено качество полският газов оператор Gaz System преустановява доставките на газ по газопровода „Ямал“ към вътрешната газова мрежа на Полша. Доставките са спрени от тази сутрин, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Компанията твърди, че газът не покрива параметрите за качество за транзитната газопреносна мрежа.

Междувременно руският гигант "Газпром" призна за технически проблеми с качеството на суровината, пренасяна по газопровода. Компанията твърди, че е предприела мерки, за да реши проблема, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Очакванията са доставките да бъдат възобновени на 23 юни в 6 часа сутринта. Ако се налага удължаване на този срок, компанията ще анонсира това със съобщение за участниците на пазара.

От компанията гарантират, че преустановените доставки в момента не нарушават баланса и сигурността на мрежата, която оперира. В момента клиентите на компанията използват възможността за виртуален реверс.

Справка в графиката с доставките на компанията показва, че мрежата в момента има намален капацитет заради непланираното прекратяване на доставките.

През миналата година Полша е получила 11,07 млрд. куб. метра природен газ от Русия, показват данните на „Газпром Экспорт“ по дългосрочен договор, чийто срок изтича през 2022 г. Страната е най-големият пазар на компанията в Централна и Източна Европа.

В последно време отношенията между Полша и „Газпром“ са обтегнати заради желанието на руската компания да построи „Северен поток“ 2. Варшава е една от страните, които настояват  и за финансови санкции срещу „Газпром“ във връзка с делото за злоупотреба с господстващо положение, което води Европейската комисия срещу руската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още