IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои извънреден съвет на вътрешните министри на ЕС след атентатите в Париж

Заседанието е на 20 ноември в Брюксел, реши люксембургското председателство

16:25 | 15.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Предстои извънреден съвет на вътрешните министри на ЕС след атентатите в Париж

Люксембургското председателство на ЕС реши да свика извънредна среща на 28-те министри на вътрешните работи и правосъдието на ЕС на 20 ноември в Брюксел заради атентатите в Париж, предаде Франс прес.

"Вследствие на трагичните събития в Париж този Европейски съвет на правосъдието и вътрешните работи има за цел да подсили европейския отговор и да осигури контрола и прилагането на одобрените мерки", обяви люксембургският вицепремиер и министър на вътрешната сигурност Етиен Шнайдер.

"Европа е единна и стои редом с Франция срещу варварството, срещу тероризма", увери Шнайдер и подчерта, че решението за извънредна среща е взето след консултации с френските власти.

Малко по-рано Париж поиска да се състои извънреден Европейски съвет на вътрешните министри след атентатите, в които бяха убити 129 души. 

Борбата срещу тероризма "трябва допълнително да се усили на всички нива, по-специално на европейско и международно ниво", заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

"На тази среща трябва да се обсъдят възможно най-конкретно и оперативно редица теми, идентифицирани като приоритетни след януарските атентати във Франция“, посочи Казньов и добави, че е спешно "да се ускори графикът на тяхното договаряне и прилагане".

"Предвид равнището на заплаха, което тегне над ЕС, върху неговите страни членки и върху гражданите му, Европа трябва да се сдобие с ефикасна база данни на самолетните пътници, с рамка за борба срещу финансирането на тероризма, със солидно и ефикасно законодателство за контрола на огнестрелните оръжия", изтъкна френският вътрешен министър.

"Страните членки на ЕС също така трябва да засилят обмена си на разузнавателна информация и да извършват системен и координиран контрол по външните граници (на ЕС), чрез преразглеждане на Шенгенското споразумение за отворените граници", добави министърът и изрази желание "възможно най-бързо да има конкретен напредък по всички тези теми".

"Напълно подкрепяме френската инициатива да се свика извънредна среща на вътрешните министри", заяви говорителката на Европейската комисия Наташа Берто.

"Ние сме и оставаме редом с народа и властите на Франция. Комисията вече полага всички усилия по подготовката на този Европейски съвет", добави тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още