IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Люксембург призова за 24-часово затваряне на границите в ЕС

Според Ксавие Бетел така хората ще осъзнаят стойността на безвизовото движение в рамките на съюза

17:51 | 10.10.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че правителствата на Европейския съюз (ЕС) трябва да обмислят налагането на граничен контрол за 24 часа, за да шокират избирателите, така че да оценят стойността на безвизовото движение, съобщава Bloomberg.

Британското решение за излизане от ЕС бе предупредителен сигнал за много европейски лидери и правителствата трябва да преразгледат кое работи и кое не в блока, казва Бетел на конференция в Париж.

„Затварянето на границите за ден ще покаже на хората какво означава да чакат по два часа, за да влязат в Италия или Испания, да има контрол навсякъде“, каза Бетел. „Един ден. За да видят хората какво е да си извън Европа. Това, което казвам е ужасно, но би било полезно, за да разберат хората“.

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица, за да обсъдят планове за съживяване на ентусиазма към ЕС на континента след вота на Великобритания за излизане. Британският министър-председател Тереза Мей стресна инвеститорите и международните си партньори през миналата седмица, сигнализирайки, че предпочита по-решителна раздяла с ЕС и че може би е готова да жертва търговските привилегии на британските компании с блока, за да гарантира контрол върху имиграцията.

Бетел, който се срещна с Мей миналия месец, каза, че е останал с впечатлението, че британското правителство не е очаквало Brexit. Мей обяви, че ще задейства Член 50 от Лисабонския договор преди края на март, за да стартира излизането на Великобритания. Лидерите на ЕС казаха, че ще изчакат британското правителство да представи позицията си и да задейства официално процеса, преди да започнат преговори.

Бетел каза, че европейските лидери „остават непоколебими“ по отношение на тази си позиция.

Великобритания „иска решение тип и вълкът сит, и агнето цяло“, каза той. „Преди бяха вътре и имаха много опции за отказ на участие. Сега искат да бъдат извън [съюза] с много опции за участие. Не сме във Facebook, където можеш да определиш връзката си като 'сложна'“.

Ако ЕС позволи на ЕС да има „Европа по избор“, възползвайки се от ползите на блока без недостатъците, има риск от референдуми в много европейски страни, които ще искат подобен статут, каза Бетел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
гениален, но защо само 24 часа?! нека да са затворени границите за постоянно за тъмнокожи "бежанци" без паспорт. а останалите с паспортите да ги приема, който ги е поканил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Интересна идея.Но периода трябва да бъде по-голям, не 24 часа а примерно 30-90 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Не се правете на луди...докато Меркел не беше поканила кафявата гнус , се пътуваше без проблеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
watergateory
преди 7 години
Браво, брилянтна идея! Евала на този велик капацитет. Да не са братовчеди с ББ случайно???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още