IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия и Турция са стратегически партньори в енергетиката

Двете държави създадоха общ инвестиционен фонд на стойност 1 млрд. долара

20:42 | 10.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин (вляво) разговаря с Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин (вляво) разговаря с Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Енергетиката е от ключово значение в отношенията на Русия и Турция, става ясно от думите на руския президент Владимир Путин по време на пресконференцията след разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитирани от пресцентъра на Кремъл.

Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в руската столица Москва.

Путин отбеляза одобреното междуправителствено споразумение за "Турски поток" - проект, който ще увеличи транзитния потенциал на Турция. Страната пък е вторият по големина пазар на "Газпром" в Европа и компанията е надежден доставчик на енергоресурси в страната.

"Росатом" пък започна да работа по изграждането на новата ядрена централа "Аккую", която ще бъде с четири блока с обща стойност с 4,8 хил. мегавата, посочи още Путин.

Има много добри перспективи за подобряване на двустранните отношения в областта на металургията, автомобилното производство и производството на селскостопанска техника, смята руският президент.

"Ние разглеждаме Турция като наш важен партньор", каза още Владимир Путин след срещата си с турския си колега.
И двамата държавни лидери отбелязаха в кратката пресконференция след срещата си бързото възстановяване на отношенията между двете страни след инцидента със сваления руски военен самолет от турските ВВС през ноември 2015 година.

В края на юни 2016 година Анкара се извини за случая и това заглади възникналите проблеми между двете страни.
Въпреки че разривът беше преодолян, стокооборотът между Русия и Турция е намалял с 32% през 2016 година, стана ясно още от думите на Путин. За това допринасят още и значителните колебания на валутните курсове, както и световните цени на енергоносителите.

Тази ситуация е неприемлива и затова е било взето решение за създаване на общ инвестиционен фонд, който да инвестира 1 млрд. долара в периода 2017-2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
йааахаххахааахахахахахахаххахяхяххяхяяхяххяхя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още