IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи въздушни удари на Франция в Сирия

Цивилното население трябва да бъде защитено, съобщават от Елисейския дворец

12:17 | 27.09.15 г. 5
Първи въздушни удари на Франция в Сирия

Франция нанесе първите си въздушни удари в Сирия на базата на сведения, събрани през последните две седмици по време на разузнавателни полети, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Елисейският дворец посочи в комюнике, че бомбардировките, извършени в координация с френските партньори в региона, потвърждават решимостта на Франция да се бори срещу терористичната заплаха "Ислямска държава". Франция ще удря всеки път, когато националната й сигурност е изложена на опасност, уверява френското президентство.

"Цивилното население трябва да бъде защитено от всички форми на насилие - от "Даеш" ("Ислямска държава") и другите терористични групи, но и от смъртоносните бомбардировки на Башар Асад", допълни Елисейският дворец. 

Франция, която досега беше участвала само в удари срещу ИД в Ирак, започна разузнавателни полети над Сирия в началото на месеца, за да събере информация за позициите на "Ислямска държава". Страната призова също за глобално решение на сирийската криза, изтъквайки, че подкрепя инициативата на специалния пратеник на ООН Стафан де Мистура, съобщи Ройтерс.

"Повече от всякога е необходимо да започне процес на политически преход, в който да участват елементи от режима и умерената опозиция", се казва в съобщението на президентството.

Ройтерс припомня, че вчера външният министър Лоран Фабиюс каза в ООН, че президентът Башар Асад не може да играе роля в политическия преход, защото е изгубил доверието на сирийския народ след толкова много смърт и разрушения, причинени от правителствените сили.

Британският премиер Дейвид Камерън ще използва днешната среща на световните лидери за нова дипломатическа инициатива по сирийската криза. Той ще се опита да убеди останалите лидери, че постигането на мир в Сирия е невъзможно, докато президентът Башар Асад е на власт. Според източници на Франс прес и Би Би Си обаче Великобритания е склонна да приеме известна роля на Асад в прехода към ново управление в Дамаск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
"Франция ще удря всеки път, когато националната й сигурност е изложена на опасност, уверява френското президентство""Цивилното население трябва да бъде защитено от всички форми на насилие .....от смъртоносните бомбардировки на Башар Асад"ЩЕ БОМБИТЕ АССАД??Тези френски *** наяно ли са в какъв филм влизат?От другата страна ги чакат рашъните с тяхното ПВО!!СИРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ТЕАТЪР НА БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ В КОИТО ВЕЧЕ ДИРЕКТНО УЧАСТВАТ КУКЛОВОДИТЕ , А НЕ КУКЛИТЕ!ДОБРЕ ДОШЛИ В ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА !!НЕЙНОТО НАЧАЛО ВЕЧЕ Е ДАДЕНО!ДА ЗАПОЧНЕМ С ЗАЛАГАНИЯТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Цивилното население трябва да бъде защитено.... и от смъртоносните бомбардировки на Башар Асад"Хаха... и как точно ще стане това? Като почнат да свалят руските самолети? Ще въведат забранена за полети зона? Щот публична тайна е, че новите изтребители и щурмовици, които прелетяха напоследък в Сирия, май ще си ги карат руснаци...? Това не им е на франсетата Либия! Скоро ще стане много интересно... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
.. в нарушение на международното право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Елисейският дворец посочи в комюнике, че бомбардировките, извършени в координация с френските партньори в региона, потвърждават решимостта на Франция да се бори срещу терористичната заплаха "Ислямска държава". Франция ще удря всеки път, когато националната й сигурност е изложена на опасност, уверява френското президентство"Ето ви и другите клоуни...бе много се разбързахте да биете ИД бе , откакто почнаха руснаците ! Щот да не изтървете подялбата на Сирия ...победители ...*** и *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още