IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай подготвят съвместни проекти за 90 млрд. долара

Руският президент Владимир Путин ще посети Поднебесната империя на 25 юни

12:11 | 24.06.16 г. 3
Русия и Китай подготвят съвместни проекти за 90 млрд. долара

Междуправителствена работна група е одобрила 66 руско-китайски проекта на обща стойност около 90 млрд. долара, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Комисията заседава в Пекин в навечерието на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай.

Зам.-министърът на икономическото развитие на Русия Станислав Воскресенский каза още, че на срещата са били обсъдени инвестиции за обезпечаването на продоволствената сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион. В тази връзка са дискутирани възможности за износ на руско месо за Китай.

От ТАСС припомнят, че в началото на юни руският земеделски министър Александър Ткачов коментира, че очаква в близко време китайският пазар да се отвори за доставките на руски месни продукти. Вече има и руски производители, които заявяват интерес към износ на продукцията си в Китай.

Един от стратегическите проекти, чийто старт се очаква да бъде даден по време на посещението на Путин в Китай, е терминал за зърно на границата на двете държави. Стойността на терминала е 1,1 млрд. долара, допълни още зам.-министърът на земеделието Сергей Левин.

Китайската COFCO вече заяви своя интерес да купува руски зърнени култури и доставките ще могат да бъдат реализирани през този терминал. Очакванията са, че Китай ще може да получава по 2-3 млн. тона зърнени култури годишно.

Терминалът може да бъде използван за доставки и към други азиатски държави, посочи още Левин. 

Официалната визита на Владимир Путин в Китай започва на 25 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 4
Rumen_
преди 7 години
Тия защо си изчисляват проектите в долари? Да минават на рубли или юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Европейците тряя да се обърнат към тея двете държави те са бъдещите лидери, САЩа с тяхната политика само бербат напрайха и ше си легнат на това което са си послали в крайна сметка ..... Свободна зона за търговия от Лисабон до Пекин, без идиотщини, цветни революции, без щуротии и без войни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още