IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще повдигне в ООН въпроса за финансирането на терористи

ИДИЛ е една от най-добре финансираните групировки в света, твърдят анализатори

15:51 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия ще се опита да внесе в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН въпроса за каналите за финансиране на терористични организации, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Лавров уточни, че Москва ще изпрати запитване до членовете на организацията за данни относно начина за финансиране на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), особено що се отнася до търговията с петрол и артефакти.

„Нека обобщят информацията и да ни я предоставят“, заяви още руският външен министър.

От месеци анализатори посочват, че основният източник на финансиране на ИДИЛ е търговията с петрол. Преди дни Bloomberg публикува анализ, базиран на изчисления на финансовото министерство на САЩ, според който терористичната организация получава по около 500 млн. долара годишно от петрола.

Допълнително организацията получава милиони от изнудване и търговия с антики, между 20 млн. и 45 млн. долара от откупи и поне 5 млн. долара от дарения.

Изчисленията на ООН и на сирийските власти пък показват, че ИДИЛ може да печели по 200 млн. долара годишно от продажбата на зърно на черния пазар.

Това превръща ИДИЛ в една от най-добре финансираните терористични организации в света.  Разходите ѝ се определят като консервативни и вероятно бюджетът ѝ е с излишък за миналата година, посочва още агенцията.

Според Foreign Policy обаче основните приходи на организацията съвсем не са от търговията с петрол, а от изнудването на хората, които живеят под управлението в контролираните от тях територии в Ирак и Сирия. По данни на американските власти през миналата година ИДИЛ е откраднала между 500 млн. и 1 млрд. долара от клонове на иракски банки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още