IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва "рутинно" военно учение край западните си граници

Последните действия на Русия пораждат силна тревога, коментира полският министър на отбраната Антони Мачеревич

17:24 | 08.10.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руските ВМС по време на учението&nbsp;Caucasus-2016 през септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руските ВМС по време на учението Caucasus-2016 през септември. Снимка: Ройтерс

Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М", способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната.

Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди. Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков. "По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат", добави той.

„Не се наложи да чакаме дълго - американските партньори "в разобличителен порив" сами потвърдиха това", посочи говорителят, цитиран от ТАСС. 

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите "Искандер" са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове. Модификацията "Искандер-М" има обсег на действие до 500 км.

Междувременно на пресконференция полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че „Полша е разтревожена от последните действия на Русия във военната сфера и поддържа в готовност въоръжените си сили“. 

„Последните действия на Русия пораждат силна тревога. Ние вземаме предвид всички съобщения, включително за евентуално присъствие на ракети "Искандер", при това в специална конфигурация, на територията на Калининградска област", отбеляза той.

Полските въоръжени сили и разузнаването си сътрудничат със съюзниците на страната и поддържат постоянна готовност, за да следят ситуацията и да гарантират сигурността на Полша и на страните - нейни партньори, увери министърът.

Полското правителство ще положи усилия възможно най-бързо да реши проблема с покупката на хеликоптери за въоръжените сили след отказа на Варшава да купи бойни вертолети Caracal, производство на френско-германския концерн Airbus Helicopters, съобщи Мачеревич.

„Това е спешна задача", но "ситуацията няма да се отрази отрицателно на полските отбранителни възможности", каза той. Варшава приема предложения от всички производители, готови да спазват полските условия, отхвърлени от френския доставчик, увери министърът.

На 4 октомври Варшава се отказа от планираната сделка за покупка на 50 хеликоптера Каракал на стойност близо 3,5 млрд. долара. Полската партия "Право и справедливост", дошла на власт миналата есен, разкритикува проекта заради това, че пренебрегваше полските производители, напомня AFP.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Нещо не разбирам - значи НАТО може да си слага протиоракетнте системи уж насочени срещу Иран (който няма междуконтинентални ракети) в Полша и Румъния без да пита Русия, щото т'ва си е негова работа, Руснаците трябва ли да питат къде да си слагат ракетите на собствена територия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Зашо рутинно е в кавички? Ако не е рутинно, напишете тогава - извънредно и кажете каква е причината за него. Ако е рутинно, защо занимавате хората с него. Значи наще нато като правят извънредни учения в приебалтиките - не се нагнетява напрежение. Северните *** като си правят рутинните учения туй начи е голямо нагнетяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
1. С ум Русия не ще разбереш! (Ф. Тютчев)2. "Московията душата и е тайга, монголска, дива, животинска . (А. Толстой.)3. " Народ ,които блуждае по Европа и търси какво може да се разруши и унищожи само заради развлечение " (Ф. Достоевский)4. " Не народ ,а ***, дива орда, душегуби и злодей. (М. Булгаков)5. "Главната особеност на руският народ е неговата садистка жестокост ". (М. Горки)6. Потрийте руснака и вие ще видите татарина ( Ф. Достоевский )7."Много е тежко да се живее в Русия, в този вонящ център на физическият и морален разврат, подлост, лъжи и злодейства". ( Аксаков )8."Руснака е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят". ( Тургенев )9."Народ, които ненавижда свободата , обожава робството, обича оковите на своите ръце и крака , мръсен физически и морално ... и е готов винаги да унижава и тормози други народи ". ( Шмелев )10. Аз презирам моето Отечество от главата до краката , но ако това споделят и чужденци , ми става много обидно .(А.С.Пушкин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 22
michaelis12
преди 7 години
Пиклльо така по тоя начин ше говориш на мама в къщи аре са бегайте и двамата на околовръстното и почвайте да бачкате......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 27
copper
преди 7 години
"дано поне следващите човеци или цивилизации не са толкоз прости кат нас ..... "По-пр.осташка и т.ъпа сг.ан от вас, пу.тинските забелители, няма как да се пръкне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 6
rover
преди 7 години
"Сделано в СССР" да се чете "сделано в Рассея".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 19
rover
преди 7 години
Нарочно се публикуват статии от този род. Цели се да се внушава, че Русия се занимава само и единствено с нагнетяване на напрежение. Нито дума за последния руски супербърз квантов компютър, за последният вариант на общопризнатата им операционна система, за двата им най-нови мобилни телефона, за електроавтомобилите "сделано в СССР"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 38
michaelis12
преди 7 години
Нека си играят с огъня и Сашш ше получат също некоя балистика в мутрата ако си мислят, че ше гледат само от страни мнооо се лънготят ..... и с тва ше си гарантираме всеобщото унищожение, дано поне следващите човеци или цивилизации не са толкоз прости кат нас .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 31
nobel
преди 7 години
Разбрах, разбрах. Очевидно производителите на оръжие пак са го закъсали с пласмента и сега Полша ще - не ще ще трябва да купува. Хеликоптери Каракал примерно. Как така те ще отказват такава изгодна сделка за 3,5 милиарда долара. А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още