IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският енергиен министър още не е отписал "Турски поток"

Русия има готовност да увеличи доставките на природен газ за Турция, гарантира Александър Новак

17:49 | 28.12.15 г.
Руският енергиен министър още не е отписал "Турски поток"

В "Турски поток" има перспективи, но преговорите по него все още не са подновени. Това коментира в интервю за "Россия 24" руският министър на енергетиката Александър Новак. Той посочи още, че преговорите по проекта замръзнаха още през лятото, а причината за това е липсата на стабилно правителство в Турция.

"Ако нашите колеги са заинтересувани от реализацията на този проект, ще продължим преговорите", каза той, цитиран от ТАСС. Новак допълни, че все още не всички страни са готови за реализацията на "Турски поток".

Много важно условие за строителството на газопровода е инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа. "Сега с това се занимава Европейската комисия, заедно с министрите на енергетиката от Централна и Югоизточна Европа, готвят се предложения за развитие на газовата инфраструктура", каза още той.

В интервюто си Новак не потвърждава появили се опасения, че заради влошените отношения с Турция доставките на природен газ към страната ще бъдат преустановени.

"Русия има газ, руският газ е достатъчно евтин. Имаме съответната инфраструктура и можем да гарантираме своята готовност да доставяме и разширяваме обемите на доставките на газ за Турция", каза руският енергиен министър.

От края на ноември Москва въведе икономически санкции срещу Турция в отговор на сваления от турските ВВС бомбардировач Су 24. Анкара пък започна да търси алтернативи на газовите доставки, опасявайки се, че санкциите могат да бъдат разширени.

В резултат беше договорено ускоряването на работата по Трансанадолския газопровод (TANAP), по който страната може да получи газ от Каспийския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още