IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ похвалиха Гърция за усилията ѝ за реформи

Администрацията на Тръмп е информирала Конгреса за потенциалната сделка за модернизация на изтребителите F-16 на гръцките ВВС

23:21 | 17.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

САЩ призовават Гърция да продължи икономическите реформи и подкрепят облекчаването на нейното дългово бреме "по отговорен начин", заяви тази вечер американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция в

Розовата градина на Белия дом с гостуващия гръцки премиер Алексис Ципрас, предаде ТАСС. 

"Американците са солидарни с Гърция в процеса на възстановяване от икономическата криза, която неотдавна нанесе вреди на тяхната страна. Аз подкрепих премиера, който продължава да провежда (икономически) реформи, и отговорно потвърдих нашата поддръжка за план по облекчаване на дълговото бреме", отбеляза президентът, цитиран от ТАСС. 

Според него Гърция върши "чудесна работа", борейки се за излизане от кризата и преодолявайки тежките си проблеми. 

Тръмп подчерта, че Атина и Вашингтон са постигнали "значителни успехи в сътрудничеството в икономическата сфера". "Силна и процъфтяваща Гърция предоставя огромни възможности за търговия със САЩ, за американски инвестиции и за създаване на работни места в САЩ", посочи той. 

Президентът даде висока оценка на приноса на Гърция за гарантиране на енергийната сигурност на Европа с подкрепата си за такива проекти, като Трансадриатическия тръбопровод и изграждането на обекти за втечнен природен газ. Това "позволява да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители в Европа, включително и на втечнен природен газ от САЩ, който потенциално ще се експортира", каза Тръмп. 

Той похвали Гърция, че продължава да влага значителни средства за отбрана в рамките на НАТО и добави, че неговата администрация е информирала Конгреса за потенциалната сделка за модернизация на изтребителите F-16 на гръцките

Военновъздушни сили. Размерът на сделката може да достигне 2,4 млрд. долара. Ройтерс уточнява, че Държавният департамент в понеделник е одобрил постигането на такава сделка. 

Ципрас от своя страна каза, че е имал "много плодотворна дискусия" с президента на САЩ, като добави, че двете страни споделят "ценностите на свободата и демокрацията". Според него тази среща е "възможност да укрепим нашето стратегическо партньорство". 

Гръцкият премиер изрази мнение, че е важно Турция да остане в НАТО и да продължи европейската си ориентация въпреки сегашното напрежение между Анкара и Брюксел. "Ние подкрепяме курса на Турция към Европа. Уважаваме я като регионална сила и вярваме, че тя трябва да остане ориентирана към Европа", подчерта той по време на пресконференцията в Белия дом.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още