IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Реформа в сектора на услугите ще повиши производи-телността в ЕС с 5%

Световната банка очаква растежът в ЕС да достигне близо 1,6% през 2016 г., а в България - около 2,8%

13:12 | 05.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Реформирането на сектора на услугите би могло значително да повиши доходите и да ускори процеса на сближаване въпреки очакванията, че икономическият растеж в Европейския съюз (ЕС) ще остане на ниски нива. Това коментира Световната банка в редовния си икономически доклад за ЕС.

Според доклада реформите биха могли да увеличат производителността средно с 5%, което ще осигури повече на брой и по-добри работни места, ще стимулира инвестициите и ще доведе до задълбочаване на интеграцията.

Очакванията в момента са растежът в ЕС да достигне близо 1,6% през периода 2016-2017 г., движен от ниските цени на петрола и подкрепящата го парична политика. Продължителната рецесия и бавното възстановяване на растежа и заетостта доведоха до подкопаване на доверието в ЕС и националните институции, пише в доклада.

За България очакванията са икономическият растеж да достигне около 2,8% през 2016 г., ускорявайки се до около 3% през следващата година.

„Потенциалът за растеж в ЕС се задържа от ниските нива на инвестициите, свиването на населението в трудоспособна възраст и резкия спад на производителността“, казва Дорте Домланд, старши икономист на Световната банка и водещ автор на доклада. „Възможностите за бързи промени в политиките са ограничени. Подобряването на регулациите в сектора на услугите може да бъде един от ключовите механизми за стимулиране на растежа, доходите и работните места“, смята той. 

Секторът на услугите формира три четвърти от БВП и две трети от заетостта в ЕС и е много по-регулиран, отколкото в страните от ОИСР, които не са членки на ЕС. По отношение в сектори като енергетика, транспорт и комуникации в България има регулации, които са по-ограничителни спрямо средното ниво в ЕС, като същото важи и за професионалните услуги. По отношение на регулациите в търговията на дребно обаче България е страната с най-малко ограничителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още