IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокиращите декларации на украинския политически елит

Украински чиновници декларират милиони долари в брой и скъпи колекции от вина, бижута и икони

20:00 | 31.10.16 г. 25
<p>
	&quot;Шоколадовият крал&quot; Петро Порошенко. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

"Шоколадовият крал" Петро Порошенко. Снимка: архив Ройтерс

Украинските политици започнаха да декларират богатството си – една стъпка, подкрепена от Международния валутен фонд (МВФ) за повишаване на прозрачността и модернизацията на затъналата в рецесия Украйна.

Този ход обаче може да се окаже фатален и да разруши доверието на украинците към политическия елит, пише Ройтерс. Причината е шокиращите за повечето украинци декларации на милиони долари в брой, флотилии от луксозни автомобили и скъпи швейцарски часовници. Средната заплата в страната е само 200 долара на месец, допълва агенцията.

Самият президент Петро Порошенко е известен като "шоколадовият крал" и притежава състояние, оценявано на милиарди.

Декларациите на политиците се качват в база данни, до която всеки има достъп. Много от висшите чиновници изчакаха до последните дни преди изтичането на крайния срок, за да качат своите декларации. Струпаната наведнъж информация се оказа в повече за хората, допълва още Ройтерс.

От базата данни украинците разбраха, че съпругата на премиера им Волдимир Гройсман притежава 1,2 млн. долара и 460 хил. евро в брой, както и колекция от луксозни часовници.

Според изчисленията на Ройтерс 24-мата членове на правителството притежават заедно около 7 млн. долара в брой. Само правосъдният министър Павло Петренко декларира 1 млн. долара в банковата си сметка и още 500 хил. долара в брой.

Богдан и Ярослав Дубневич, които са част от фракцията на Порошенко, притежават 26 млн. долара в брой.

По данни на икономическото министерство в Украйна около 60% от украинската икономика е в сивия сектор, коментира зам.-директорът на фондацията на Джордж Сорос в страната Тарас Кашка и допълва, че обемът на парите в броя, които притежават гражданите, са доказателство за това.

Политиците обаче съобщават не само за пари в брой – Игор Гринив, лидер на партията на Петро Порошенко, съобщава за колекция от икони от 14-ти век и платна на украински импресионисти. Други декларират колекции от вина, антични оръжия, бижута и часовници. В същото време средният украинец е тежко засегнат от икономическата криза в страната. През 2013 година националната валута – гривната, се разменяше при курс от 8 гривни за един долар, а днес курсът е около 25 гривни за долар.

От антикорупционната агенция в Украйна се опитват да успокоят напрежението и заявиха, че ще проверят всяка една декларация. В публичната база данни обаче са депозирани над 100 хил. декларации и не е ясно колко време ще отнеме този процес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Ми дай да видя тая статистика в сравнение с нашата, де. Щото аз си бая-"дай числа" ти ми викаш "ама те са много зле"...в случая ти си зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
Forester
преди 7 години
Ако приемем, че след Mайдана на власт в Украйна дойде икономическата олигархия, декларираното имущество не стряска (богатството им е съизмеримо с това на българската олигархия, при несъизмеримо повече налични ресурси за преразпределение/разграбване в Украйна). Но тъй като там такива липсват (с изключение на Петро), декларациите само показват ефективността на осребряване на съответния политически/държавен пост. Нашият преход показа, че политиката е доходоносна професия и фалирал политик няма. Гледайте братя украинци, докато регистъра е общодостъпен, че след време ще започнат едни бъгове с системата и някои декларации няма да са достъпни.-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Едно си баба знае, едно си бае. Индекса та индекса. Ти прочете ли какво ти казах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Обясни му кой е Алеко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Или както много вярно го е казал Алеко - всички са маскари. Маскари са до един. Нещо да добавиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Едно си баба знае, едно си баба бае. Сега за краставицата ли ще ми кажеш?@мизантроп Това и за тебе се отнася, щото някак си аз те питам за индекси ти ми отговаряш философски. Въобще прочетохте ли кво ви казах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Друг е въпроса кои трябва да са милионерите и до колко тяхната доходност не е свързана с участието им в управлението . Украйна е силно корумпирана държава и по времето на Янукович и при Порошенко . Сещам се за такива държави и на Балканите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
А за говорителя на Пудинг, уважаемият Песков, който притежава часовник от 600 000$ нито думичка. Ама той е от нашите, вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Нашите са същите - просто не декларират или укриват през офшорки. Някой да е виждал данъчната декларация на ДПС- депутата Делянчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Индексите са си индекси, но заплатите им са си зле от край време. А по отношение на видеото, аз не твърдя, че не са престъпници и че не крадат, а че са точно същите като на всякъде... някакви откраднали по 100 -200 хиляди долара и се раздухва скандал, за да може да се отвлече вниманието от кражбите за милиарди, както става и тук. Отделно украинците са си *** със скъпите часовници и т.н. и дават поводи за скандали. Абе аматьорска работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още