IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли идването на Макрон отношенията между Париж и Москва?

Френските медии акцентират най-вече върху призива на руския президент за преодоляване на взаимното недоверие

10:55 | 09.05.17 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво да очакваме от най-младия президент на Франция Еманюел Макрон, който ще оглави Петата република на 39-годишна възраст? Как новият държавен лидер ще гради отношения с Европейския съюз (ЕС), Русия и собствения си парламент - пита руският в. "Комсомолская правда", цитиран от БТА. 

Макрон спечели изборите, но окончателната политическа битка за него тепърва предстои. Това са парламентарните избори през юни, наричани вече трети тур за новия президент. А без мнозинство в Националното събрание целият му петгодишен мандат може да се превърне в политически ад. Трудните условия вече налагат Макрон да обмисля евентуални политически съюзи - оттук идва и бавенето с формирането на правителство, посочва изданието.

Неяснотата с парламента принуждава Макрон засега да забрави и предизборната си програма; единственото сигурно нещо е курсът към развитие на сътрудничеството с Германия и общо подсилване на ЕС. Колкото до Русия, според повечето френски експерти Макрон като прагматик ще промени своята леко агресивна спрямо Русия предизборна риторика и ще заеме разумна преговорна позиция, пише всекидневникът.

Официалните френски медии посрещнаха с интерес поздравителното послание на Владимир Путин до Макрон по повод изборната му победа, акцентираха най-вече върху призива на руския президент за преодоляване на взаимното недоверие. А френските медии не правят нищо току-така, отбелязва "Комсомолская правда".

"Вести" цитира шефа на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията Константин Косачов, според когото избирането на Макрон едва ли ще промени отношенията между Париж и Москва.

"Макрон споделя идеите на евроатлантизма и най-вероятно ще действа за укрепване на ЕС и НАТО, а не на истински обединена Европа без разграничителни линии", пояснява руският сенатор пред Интерфакс. 

По думите му, ако Макрон наистина смята да работи за интересите на своята страна и на цяла Европа, както заявяваше по време на кампанията, нормализацията на отношенията с Русия трябва да заеме съществено място в президентската му програма. "Засега обаче изявленията на Макрон по въпроса по-скоро ни тревожат, вместо да ни ободряват", казва руският политик.

Франц Клинцевич от ръководството на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат не вярва Париж и Москва да намерят общ език през мандата на Макрон, информира санктпетербургската Федерална агенция за новини "по простата причина, че САЩ не желаят това". "Макрон ще прави, каквото му каже президентската администрация на САЩ", обяснява той.

"Днес не трябва да говорим за Франция, а за САЩ. За мен е очевидно, че днешната позиция на Русия така или иначе ще наложи на САЩ да се съобразяват с нас. Щом се нормализират нашите отношения с Вашингтон, ще се изградят и нашите отношения с Франция, Германия и Европа като цяло", убеден е Клинцевич.

"Сигурността на цяла Европа, включително на Франция, се гради върху действията на Русия в борбата с международния тероризъм, уреждането на сирийския конфликт, постигането на стабилност в Близкия изток. Иска ми се да изразя надежда, че Париж разбира това", коментира изборната победа на Макрон руският аналитик Михаил Фрадков, чието мнение помества "Взгляд".

Показател за намеренията на Макрон към Русия ще стане участието или неучастието на министър от новото френско правителство в Петербургския икономически форум през юни, смята Алексей Пушков от Съвета на федерацията, чийто пост в Twitter цитира "Парламентская газета".

Печатът в Русия публикува редица статии за съпругата на бъдещия френски лидер. "Франция ще получи най-необикновената първа дама в историята на страната - 39-годишният Макрон е женен за 64-годишната Брижит Троньо, бивша негова учителка" от гимназията, пише онлайн изданието "Ню информ".

Съпругата на Макрон активно го подпомага в политическата му дейност. Още когато бе финансов министър, той я канеше на всички съвещания. Сега първата дама му помага да репетира речите, подготвени за публични прояви, четем в материал от "Дни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
Да, напълно коректно обобщение и дисекция от твоя страна, на структурата и парадигмата, според която е организирана и функционира общността ;) С акцент върху образността, ще си позволя да те допълня, като припомня поговорката, според която, винаги кучето е въртяло опашката, а не обратно ... поне до момента, в който нещо фатално не се обърка при кучето и се наруши невро-моториката, която обезпечава тази управляваща функция ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Абе френците са ясни - вече писах, че те са най-големият бенефициент от ЕС - той е измислен от тях и за тях! И си го знаят - поне тези, които оперират с некви пари там, демек - повечето. Само наивни и неинформирани хора са могли да очакват друг резултат от тези избори...Но понеже статията е за отношенията Париж-Москва, пак само хора от по-горе споменатите от мен категории могат да си помислят, че Париж би могъл да има някаква политика към Москва, която да е плод на волята и разбирането на некъв французин, та ако ще и некъв си там уж президентин... Отношенията на запада към Москва се определят на едно място и всички с повече от две мозъчни клетки го знаят - това място отдавна не е в Европа, а негов оторизиран говорител "на терен" през последните - май станаха доста години, с ясно забележимата тенденция да се множат още, е една окръглена германска танти с вид на готвачка в детска градина... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
Много удобна и ефективна форма на "облекчаване", би било изкупуването от ЕЦБ на значими обеми френски книги, както от текущите им държатели (в лицето на тези кредитори, от където изплува и самия макарон ;)), така и прясно издадени такива, от новото првителство ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
"Е па да не им е малко парчето? Борчовете са им 94% от БВП-то - нали по това вече се мери кой е по-по-най....? ".....Винаги може повече ... , особено, след като им се е предоставила, такава благоприятна възможност;) Мисля, че за това са знак изявленията на макарон , за които говориш и ти самия. Ще пробват да си отвоюват , ако не облекчаване на текущия дълг и след това трупане на нов, то поне подобрени условия и мълчаливо съгласие, процеса да не се затормозява с излишни критерии за фискална дисциплина и прочие дивотии ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
А и не се знае какво се върти в главата на даскалицата:"Съпругата на Макрон активно го подпомага в политическата му дейност. Още когато бе финансов министър, той я канеше на всички съвещания. Сега първата дама му помага да репетира речите, подготвени за публични прояви..."Дет се вика, докато младият, палав и всеяден жребец пръска хормони, баба му може и да поднесе изненади в управлението... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Е па да не им е малко парчето? Борчовете са им 94% от БВП-то - нали по това вече се мери кой е по-по-най....?Всъщност, единственото заявление по същество, което е направил от неделя насам макарон е, че много му харесвала ниската лихва и щел да прави държавни инвестиции като бесен с новите заеми, които щел да зима... Сигурно, заедно с евроатлантиците, и в едни банки думкат тапите на шампанското у тавана... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
SSIW
преди 6 години
С тия избори и размахването на заплахата "Льо_Пен", жабарите казаха на немцами, че без тех еуропа нема как да има - особено след брекзит и си искат техното парче от баклавата, пардон баницата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Всичко върви по план ...обезлюдване и циганизиране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Нищо няма да промени! Нали за това гласуваха 70% от французите - да не се променя нищо от статуквото и политиката на Оланд и Шмъркел! Всичко си продължава както до сега - явно на повечето юропейци си им харесва, щото наесен и фрау канцлерин ще спечели със 70%. И за българете дюшеш - ше могат да продължат да се изнасят на запад с ускорени темпове... Btw, снощи комшийката ми - с две деца - ми каза бай-бай и днес сабале запраши... ама за Лондон... нищо, че брекзит-мрекзит... а уж тука ЕС, а тя архитект, уж бизнес имаще не лош, форестър караше... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Е какво друго , нали затуй го туриха , да крепи положението , нищо че все за промяна приказва...промяната ще дойде с камъни от улицата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още