IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците гласуват на референдум за отказ от ядрената енергетика

В страната работи най-старият ядрен реактор в света, който е в експлоатация от 1969 година

09:09 | 27.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Както много държави след инцидента във Фукушима и в Швейцария започна дебат за бъдещето на ядрената енергетика. В резултат днес 27 ноември швейцарците гласуват на референдум дали да се откажат от ядрените си централи.

Ако Швейцария се откаже от ядрената енергетика, ще бъде намален ядреният риск за страната, отбелязва Ройтерс.

Страната обаче или ще увеличи използването на изкопаеми енергийни суровини - например ще увеличи вноса на въглища от Германия, или ще внася енергия, произведена от ядрените централи във Франция, допълва агенцията.

От 2011 година опозиционните партии на зелените и на социалдемократите в страната настояват за провеждането на референдума. Досега правителството и индустрията се противопоставяха с аргумента, че ако вотът е против ядрената енергетика, Швейцария няма нужните мощности, за да замести централите.

Около 2/3 от електроенергията в Швейцария се произвежда от хидроцентрали в Алпите. Останалото количество обаче идва от ядрени централи. Швейцарците трябва да решат дали да затворят реакторите преди изтичане на срока им за експлоатация до 2029 година.

В Швейцария има четири ядрени централи. Един от реакторите - в АЕЦ Бецнау, е най-старият в света, който все още се намира в търговска експлоатация. Централата работи от 1969 година насам, а сред критиките срещу нея е и че е прекалено близо до населени места.

Поддръжниците на ядрената енергетика изчисляват, че предсрочното затваряне на централите ще коства над 7 млрд. швейцарски франка. Те заявяват, че най-добрият вариант е реакторите да работят възможно най-дълго, за да възстановят направените инвестиции и да наберат необходимите средства за извеждане от експлоатация и намиране на алтернативни мощности - соларни или вятърни централи.

В другия лагер пък посочват, че безопасността на хората е най-важна и настояват за пълния отказ на страната от ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още