IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската банка UBS ще бъде съдена във Франция за данъчни измами

Според френските следователи става дума за укриване на суми от порядъка на 10 млрд. евро

20:46 | 20.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарският банков гигант UBS ще се изправи пред съда във Франция по обвинение за широкообхватни данъчни измами, предаде AFP.

Банката е обвинена в незаконни банкови практики и организиране на схема за избягване на данъци за богати клиенти от Франция в периода между 2004 и 2011 г,, давайки им възможност да откриват сметки в Швейцария, без да уведомяват френските власти.

Още преди месеци френският ежедневник Monde, позовавайки се на бивши служители на кредитната институция, писа, че банкери от UBS редовно са общували със заможни французи на спортни събития или концерти, някои от които спонсорирани от швейцарската банка, за да открият потенциални клиенти, склонни да избегнат плащането на данъци.

Петима от топ мениджърите на банката също ще бъдат изправени пред съда, между които е и Раул Уейл, който беше трети в йерархията на финансовата институция, посочва френската агенция. Френският клон на UBS е обвинен в „съучастие“.

Кредитната институция винаги е отричала обвиненията, заявявайки, че няма доказателство за нейното участие в предполагаемата схема. В понеделник говорител на банката отново отхвърли твърденията и повдигнатите обвинения пред AFP. Той заяви, че „UBS се надява на справедлив процес“.

Близък до случаи източник посочи пред AFP, че става дума за сметки на около 38 хил. френски клиенти в размер на около 13 млрд. швейцарски франка (12 млрд. евро). Не всички от тези клиенти са заподозрени в данъчни измами. Според френските следователи става дума за укриване на суми от порядъка на 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още