IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното евро подкопа повечето европейски индекси

Политическото напрежение подкрепи инвестициите в считаните за убежища злато и облигации

19:31 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Слаби банкови акции и силно евро се погрижиха в понеделник за мрачно настроение на най-важните европейски борси.

Силната европейска валута, която в следобедните часове поскъпна до над 1,18 долара за евро, оскъпява европейските стоки при износ. Ръстът в еврото е обусловен от натиска над американските пари заради опасенията на редица анализатори, че американският президент Доналд Тръмп няма да успее да реализира своите предизборни обещания на фона на политическия хаос в Белия дом през последните дни. В петък кризата във Вашингтон доведе до поредна оставка – на Стивън Банън – главния политически стратег на Белия дом. През уикенда и милиардерът Карл Айкан се оттегли от ролята си на специален съветник на американския президент  след критики, че препоръките му могат да доведат до политики, благоприятни за собствените му инвестиции.

Освен това сезонът на корпоративните отчети е към края си и няма ясна посока за играчите на пазара.

Общоевропейският индекс Euro-Stoxx 50 приключи сесията със спад от 0,65 на сто до 3423,53 пункта и разшири загубата от последните дни. От началото на май общоевропейският индекс е в низходящата тенденция и оттогава е загубил около 6 на сто. 

Залагащият на технически анализ Кристиян Шмид от Helaba отбелязва, че ако масивната подкрепа при 3407 пункта бъде пробита, може да се очаква спад до 3320 пункта.

И останалите по-важни европейски индекси отчетоха понижения.

European Stoxx 600 се понижи с 0,4 на сто.

Акциите от сферата на здравеопазването и химическата промишленост също отчетоха понижения на фона на поевтиняването на акциите на ирландския производител на лекарства Shire, който обяви в понеделник, че главният му финансов директор Джеф Полтън напуска компанията в края на годината, за да се присъедини към стартъп в Бостън.

Междувременно акциите на производителите на суровини поскъпнаха леко с 0,1% високи в понеделник, подкрепени от по-високите от очакваното цени на металите. Лондонската цена на цинка се повиши до най-високото си ниво от 10 години насам поради силното търсене на стомана в Китай. Минните гиганти Anglo American и Antofagasta бяха сред най-добре представилите се компоненти в сектора.

Книжата на Fiat Chrysler приключиха сесията на върха на индекса, с ръст от почти 7 на сто на фона на информацията за интерес за придобиване от страна на китайския производител Great Wall Motor.

Акциите на датския конгломерат A.P. Moller-Maersk, който продаде петролното си и газово поделение Maersk Oil на френския концерн Total за 7,45 млрд. долара, поскъпнаха с 2,8 на сто.  

Френският CAC 40 загуби 0,52 на сто до 5087,59 пункта. Британският FTSE 100 се сви с 0,07 на сто до 7318,88 пункта. 

Германският Dax се стопи с 0,82 на сто до 12065,99 пункта, но все пак остана над  нивото от 12 000 пункта.

Анализаторите следят с напрежение и започващите военни маневри между САЩ и Южна Корея, които могат да разгневят властите в Пхенян и да предизвикат ново напрежение в региона.

Докато почти всички компоненти в Dax отчитат понижения, има едно ясно доловимо изключение - Lufthansa. Надеждата на инвеститорите, че авиокомпанията може да бъде печелившият от фалита на Air Berlin, доведе до ръст на книжата от 0,6 на сто до 20,68 евро за брой.

На дъното на Dax се озоваха книжата на Thyssenkrupp с понижение от 3,18 на сто. Според някои анализатори това се дължи на очакванията за бързо сливане на европейските стоманодобивни активности на Thyssenkrupp с тези на Tata Steel Europe. Сделката обаче може да се проточи, твърдят източници.  

Политическото напрежение подкрепи инвестициите в считаните за убежища злато и облигации. Цената на златото се повиши леко, след като в петък отстъпи от годишния си рекорд от 1300 долара за тройунция. В понеделник цената се повиши с 0,3 на сто до 1289 долара за тройунция. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още