IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът около Нели Крус

Не разполагаме с тайни служби и полиция, които да изпратим на Бахамите, коментира говорител на ЕК

21:38 | 22.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Истински скандал се заформи около бившия еврокомисар от Холандия (2004-2014) Нели Крус, чието име изплува покрай нови разкрития за офшорки на Бахамските острови, съобщава Politico.

Според огласени от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) нови данни за директорите и собствениците на над 175 000 компании на карибския архипелаг Крус била директор на базираната на Бахамите компания Mint Holdings Limited поне известно време, през което е била и член на ЕК. Тя бе член на двете поредни комисии, оглавявани от португалеца Жозе Барозу. През 2004-2010 Крус отговаряше за конкуренцията, а през 2010-2014 г. - за комуникациите. 

Mint Holdings Limited е била финансирана от Обединените арабски емирства (ОАЕ), а целта ѝ била изкупуването на международни активи на енергийния гигант Enron. „Формално клиентът ми е съгласен, че е трябвало да обяви факта, че е била директор на тази компания на Комисията. Г-жа Крус ще информира председателя на Европейската комисия за това недоглеждане и ще поеме пълна отговорност за него", заяви пред Guardian адвокатът на Крус. 

И макар че той твърди, че тя не е получавала пари за директорския пост на Бахамите, кодексът на ЕК гласи, че „комисарите не могат да бъдат ангажирани в каквато и да било друга професионална дейност, независимо дали печелят от нея или не."

В първата си реакция на скандалните разкрития ЕК заяви, че не е знаела за офшорната фирма на бившия еврокомисар Нели Крус от Холандия. Председателят Жан-Клод Юнкер е поискал подробни разяснения от Нели Крус за нейното участие в компанията.

„Има неща, на които дори най-стриктните правила като нашите не могат да попречат“, заяви говорителят на Юнкер – Маргаритис Схинас. „Така беше с бившия ни председател, който избра да работи в определена банка. Такъв е случаят и сега с бивш комисар, която явно не е спазила правилата и не е казала на комисията“.

На журналистически въпрос дали ЕК изобщо проверява достоверността на попълнените от комисарите декларации, Схинас отвърна просто: „Не разполагаме с тайни служби и полиция, които да изпратим на Бахамите“.

Преди пет месеца същата журналистическа организация публикува досиетата Panama Papers, които уличиха политици и други известни личности от цял свят, че крият сметки в офшорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Цялата ЕС къща е гнила от горе до долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Ясно, говорителя на Юнкер е грък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още