IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи кредитния рейтинг на Полша

Закони, приети от новото правителство, са довели до "отслабване на независимостта и ефективността на ключови институции", според рейтинговата агенция

20:20 | 15.01.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи кредитния рейтинг на Полша

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s (S&P) понижи кредитния рейтинг заради “отслабване на институциите”, съобщава Bloomberg.

Според рейтинговата агенция няколко закона, приети от консервативното правителство, са довели до "отслабване на независимостта и ефективността на ключови институции".

Оценката на S&P за Полша е понижена с една стъпка до ВВВ+ с негативна перспектива. Това означава, че рейтингът на страната може да бъде понижен още през следващите месеци при евентуално влошаване на фискалната дисциплина или паричната политика.

Това е първата промяна на кредитния рейтинг на Полша от 2007 г. насам, отбелязва рейтинговата агенция.

Полската дясна евроскептична партия “Право и справедливост” се опита да затвърди влиянието си над държавните институции, след като спечели безпрецедентно парламентарно мнозинство на изборите през октомври 2015 г. след кампанията си с обещания за увеличаване на социалните разходи и стимулиране на икономическия растеж.

Правителството излезе извън съществуващите разходни планове, след като встъпи в длъжност през миналата година, но обеща да запази дефицитът през тази година в рамките на регламентираните в Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз (ЕС) 3% от БВП. Властите във Варшава очакват, че специалните данъци за банките и търговците на дребно ще подпомогнат за набиране на средства за програмата им за семейни обезщетения.

Информационната агенция припомня, че през октомври S&P не виждаше непосредствена заплаха за рейтинга на Полша от резултата от изборите. Агенцията посочва обаче, че някои от предприетите от правителството мерки може да подкопаят доверието на инвеститорите, което от своя страна би могло да създаде пречка за развитието на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
слабички са за да се дърпат на който и да било, могат да се надуват на такива като нас иначе на умрело куче нож да вадят ..... :)) Да не стане само като преди 70г. Германия и Русията да ги поделят за пореден път ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Бе ти не видиш ли че се дърлят на Германия , щот хомопиндосите им обещават рая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ей са ше им светне на Полските мишоци, че Империята ич не им е "приятел" който да ги пази, а е там само да изисква и колкото по-бърже го осъзнаят и се отърват от Империята, толкова по-добре за тях. За съжаление няма как да са в добри отношения с руснаците защото са минали само 50г. от кютека който са яли от тях ..... абе нема им е розово, ама да избират страна и да се държат за нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Страните от Източна Европа и най-вече Унгария и Полша градят нелиберална демокрация или това е демокрация, в която:1. Мацинствата нямат никакви специални права 2. Икономиката е базирана на свободен пазар, минимална регулация и без социална функция3. Мултикулрализмът, феминизмът и марксизмът не са добре дошли в никоя правителствена или неправителствена организация от всякакъв род и ранг.4. Социалния инженеринг от страна на власт имащите е забранен, забранена е политизацията на обрзованието и проповядването на "толерантност" към всичко.5. Липсват организации, които фабрикуват обвинения в "расизъм", липсват квоти за малцинствата в държавните институции и както и специално законодателство с цел защита цветнокожи5. Разрешено е хора да се лишават от базови права, когато те са извършили тежко престъпление или са терористиСоциалдемокрацията в момента се намира на своя смъртен одър и само нелибералната демокрация има бъдеще пред себе си, защото само тя е в състояние да се самозащити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
"...Това означава, че рейтингът на страната може да бъде понижен още през следващите месеци при евентуално влошаване на фискалната дисциплина или паричната политика..."Абе не става баш въпрос за фискална дисциплина, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Еми МЗе , за разлика от тебе другите се дърпат като видят дебеллия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
doc
преди 8 години
mdaa,koito ne slusha,shte bade nakazan...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Източна Европа почна да се превръща все повече от региона на големите възможности в проблемен регион. Дори влизането в ЕС не е достатъчна гаранция, че в бившите соц държави ще се развие стабилна демокрация :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Почна се с куррвенските номера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още