IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за 1 млрд. евро с Либия намали печалбата на Societe Generale

Държавният инвестиционен фонд на северноафриканската страна обвини банката в измама заради серия от непечеливши сделки с финансови деривати

10:38 | 04.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Societe Generale обяви, че е постигнала споразумение с Либия, уреждайки обвиненията, че френската банка е платила на посредник подкупи за 58,5 млн. долара, за да си гарантира почти 2 млрд. долара от държавния инвестиционен фонд (Libyan Investment Authority, или LIA) през последните години от управлението на диктатора Муамар Кадафи, съобщава Wall Street Journal.

Фондът обвини френската банка в измама заради серия от сложни сделки с финансови деривати, които са били непечеливши за институцията, сочат съдебни документи, подадени през 2014 г. пред Висшия съд в Лондон.

Банката заяви, че съжалява за „липсата на предпазливост от страна на някои служители“.

Societe Generale се извинява на LIA и се надява, че предизвикателствата, пред които в тези тежки времена е изправена Либия в развитието си, скоро ще бъдат преодолени“, каза банката в съвместно изявление с LIA.

Условията на сделката не са обявени.

Френският кредитор е заделил провизии за 350 млн. евро за съдебни спорове, което намалява нетната печалба за първото тримесечие.

Societe Generale заяви, че нетната печалба е спаднала с 19% до 747 млн. евро през трите месеца на годината от 924 млн. евро година по-рано. Това е доста под прогнозите на анализаторите за 776 млн. евро, сочат данни на FactSet. Приходите обаче са нараснали с 5% до 6,47 млрд. долара.

Подобно на френския си конкурент BNP Paribas и Societe Generale е спечелила от възстановяването на търговията с облигации.

Глобалните банкови и инвеститорски бизнеси на Societe Generale, които включват инвестиционно банкиране, услуги по сигурността и управление на активи, отчитат скок на нетната печалба с 60% до 383 млн. евро без еднократните ефекти. През същото тримесечие на миналата година Societe Generale получи 218 млн. евро от Европейската комисия, след като тя намали глобата срещу френската банка заради предполагаемо манипулиране на междубанковия лихвен процент в евро.

Нетната печалба на подразделението за международно банкиране на дребно и финансови услуги на кредитора също се е увеличила - с 44% до 433 млн. евро, подкрепена от Централна и Източна Европа и от Африка.

Не особено силната икономика обаче, както и предоговарянето на ипотеките и ниските лихвени проценти са понижили нетната печалба на френското банкиране на дребно с 3% до 319 млн. евро.

Банката продължава да подобрява капиталовите си буфери, повишавайки съотношението на базовия капитал от първи ред до 11,6% през март от 11,5% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Когато вкарат за 30 години и бившия си президентин затова, че парите на Кадафи го направиха такъв, а после прати рафалите да изтърбушат държавата Либия и да утрепат държавния й глава, защото започна да говори за това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
watergateory
преди 6 години
И кои са тези замесени служители в банката? Демек има ли осъдени на по 30 години затвор във Франция? Мишки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още