IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо: ЕС е забележително постижение, модел за мирно сътрудничество

В речта си пред Европейския парламент канадският премиер подчерта ползите от всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада

16:02 | 16.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Ефективният европейски глас на световната сцена не е само за предпочитане, той е задължителен". Това каза министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП), съобщиха от пресслужбата на институцията.

В речта си, първа за канадски премиер пред ЕП, Трюдо подчерта историческото партньорство между ЕС и Канада.

„Европейският съюз е едно наистина забележително постижение. Той е безпрецедентен модел за мирно сътрудничество. Канада знае, че ефективният европейски глас на световната сцена не е само за предпочитане, той е задължителен“, заяви Трюдо, подчертавайки, че „целият свят печели от силен ЕС“.



В речта си канадският премиер подчерта ползите от всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което беше одобрено от Парламента на 15 февруари. „Благодарение на СЕТА, ние заедно построихме нещо. Нещо важно. Особено в този момент, на вашия и моя континент. Сега трябва да направим, така че това да работи за моя народ и вашите. Най-доброто тепърва предстои“, изтъкна той.

По думите му СЕТА не е само относно търговията, вноса, износа и печалбите, а цели да подобри живота на хората. Според него споразумението може да се използва като модел за търговските договори в бъдеще.

„Търговията трябва да носи ползи за хората“, подчерта премиерът в отговор на опасенията, че международните договори облагодетелстват мултинационалните компании и имат отрицателен ефект върху работните места на всички други.

„Ние живеем във време, когато много хора се притесняват, че сегашната система носи ползи само за малцината най-големи късметлии в обществото. Тези опасения имат основания и на тях можем да отговорим, само ако всеки един печели. СЕТА осигурява точно това“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
..ромката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
На този в Канада му викат Джъстин Търдо, а не не Трюдо. Оставам на вас да си направите извода защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Понеже *** умре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още