IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обеща на Великобритания значително търговско споразумение след Brexit

Американският президент е провел телефонен разговор с Борис Джонсън

17:00 | 04.06.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обеща на Великобритания значително търговско споразумение след Brexit със САЩ, като се пошегува с премиера в оставка Тереза Мей, че трябва да остане до окончателното му договаряне, въпреки че тя трябва да се оттегли след два дни, съобщава Ройтерс.

След като присъства на прием при кралица Елизабет II в първия ден от държавната си визита във Великобритания, Тръмп насочи вниманието си към политиката във вторник с възможни срещи с кандидати за наследници на Мей и дискусия за ролята, която китайската компания Huawei трябва да има в изграждането на 5G мрежите.

Още преди президентският самолет да кацне на британска земя Тръмп похвали основните лидери на Brexit – Борис Джонсън и Найджъл Фараж, а съветниците му призоваха новия британски лидер да блокира Huawei за следващото поколение технологии за мобилни телефони.

Във вторник Тръмп се е обадил на Джонсън и е предложил среща на четири очи, но Джонсън отказал поканата, тъй като трябвало да се съсредоточи върху среща с депутати от Консервативната партия, които ще изберат следващия премиер на страната, съобщи запознат източник.

Тръмп проявил разбиране и заявил, че очаква с нетърпение определянето на по-късна дата. Телефонният разговор продължил около 20 минути, допълни източникът.

Преди това американският президент обеща на Великобритания значителна търговска сделка след Brexit.

„Ще имаме много, много значителна търговска сделка, която ще бъде много честна и мисля, че това е нещо, което и двете страни искат да направят“, казал Тръмп на Мей на срещата им в двореца „Сейнт Джеймс“, 500-годишната официална резиденция на монарха.

Държавното посещение, което Мей обеща още през януари 2017 г., когато стана първият чуждестранен лидер, посетил Тръмп след встъпването му в длъжност, е смятано за шанс да се отбележат „специалните отношения“ на Великобритания със САЩ, да се стимулират търговските връзки и да се потвърди отново сътрудничеството в областта на сигурността.

Но оставката на Мей заради Brexit и склонността на Тръмп да не се съобразява с условностите на съвременната дипломация превърнаха посещението в една от най-необичайните държавни визити в съвременната британска история.

Преди посещението Тръмп похвали Джонсън, като заяви, че той ще бъде „много добър“ премиер и посъветва страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Huawei също ще е сред основните теми на разговорите в Лондон, след като британското правителство не се съобрази с исканията на администрацията на Тръмп и предостави на китайската компания ограничена роля в изграждането на 5G мрежата.

„Ние заявихме ясно: Нашето искане е съюзниците, партньорите и приятелите ни да не правят нищо, което може да застраши споделените ни интереси в областта на сигурността или да ограничи възможностите ни да споделяме чувствителна информация“, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо.

Някои британски избиратели, които не се съобразяват с дълготрайния съюз на Великобритания със САЩ, смятат Тръмп за суров, колеблив и противник на техните ценности по въпроси като глобалното затопляне и отношението му към жените.

Гигантско надуваемо нацупено бебе с образа на американския президент беше издигнато край британския парламент преди един от най-големите протести срещу чуждестранен лидер в града.

„Опитваме се да напомним на президента колко нежелан е в тази страна“, заяви Лео Мъри, който е един от създателите на надуваемото бебе. „Доналд Тръмп се държи детински, просташки и обидно. Той е въплъщение на всички тези неща. Това е невероятно уместен начин да го приветстваме“, допълни Мъри.

Хиляди хора протестираха в центъра на Лондон срещу Тръмп, но броят им беше далеч по-малък от десетките хиляди, които се събраха, за да изразят недоволството си от визитата му миналата година.

Протестиращите развяваха остроумни и понякога груби плакати по време на „Карнавала на съпротивата“, както го нарекоха организаторите, на площад Трафалгар, докато премиерът Тереза Мей разговаряше с американския президент на намиращата се наблизо Downing Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 4 години
То тая сделка на тромбата ще е толкова унизителна, че направо да развяват бялото знаме лордовете. Пред нея споразумението (текущото) за брекзит ще им се стори като печалба от тотото.Просто в момента тромбона дава заявка да е първата хиена, която ще се храни от трупа на британците. Казвам британците, защото има добър шанс Шотландия да каже чао :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
евала на лордовете, преди 10-15 години имаха шанс да са лидер в ЕС, Централна и Източна Европа говорят предимно английски като чужд език... един вид да наложат техния си език и след това култура в ЕС.... обаче те решиха да станат слуга на бившата си колония :):) Който е казал че империте умират бавно не е сгрешил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Сакаманов - на Вова му е през самолета.Но Доналд е лисугер - хем ще отслаби яката ЕС, който е основен икономически съперник на САЩ, хем ще привлече Британия - една от най-силните икономики на света - за послушен съюзник - послушен, защото няма към кого друг да се присламчи. Само не знам това протестърче какъв го играе - да погледне собствените си слабоyмни политици - а не този велик лидер, държавник и политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
Sakamano
преди 4 години
Разликата е, че Путин действа подмолно, а Тръмп поне не крие целите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Нашата полиция ни пази....Спете спокойно деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Общото между Тръмп и Путин (освен манипулирането на избори) е, че и двамата искат да разделят Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
888
преди 4 години
Индииците са се нагледали на сиганските номера на островитяните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Тръмп обеща на Великобритания значително търговско споразумение след Brexit То кучето обещава на *** от 9 пещи хляб,ама само до като се качи на нея....Междувпрочем ингилизите разчитаха на подобни неща и страни като Индия,ама те ссиганите са измислили пазарлъка и ги отрязаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Учудващото поведени е на Д.Тръмп по отношение на митническата политика, в известна степен, нарушава образа на САЩ, като страна на пазарните принципи и свободата за бизнеса. Ясно на всички е, че няма как 20 процентни мита да бъдат в унисон с тези закони на икономиката. Интересно е, в каква посока ще действа този протекционизъм и дали плановете му ще се сбъднат в този глобален план! Как ще бъдат защитени законите по които действа средният и т.н. бизнас?! Не всеки разчита на интерконтинентални споразумения и закони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още