IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция обяви официалните резултати от референдума

51,4% от гласувалите са подкрепили идеята за повече правомощия на президентската институция

23:45 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Официалните резултати от референдума в Турция за разширяване на президентските пълномощия сочат подкрепа с над 51,4 на сто за съответните конституционни промени. Това съобщи днес турската Висша избирателна комисия, цитирана от световните агенции.

Окончателните данни са близки до първоначалните, огласени часове след затварянето на избирателните секции на 16 април. Огласяването им стана въпреки призивите на опозицията то да бъде отложено заради множеството жалби за мащабно манипулиране на вота.

По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че когато излязат резултатите, ще възстанови членството си в управляващата "Партия на справедливостта и развитието".

Председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен съобщи, че с "да" са гласували 51,41 на сто от избирателите, а с "не" - 48,59 на сто. "Нашата комисия обявява конституционните промени за приети", каза той.

В референдума с бюлетини, съдържащи само "да" и "не", бяха подложени на гласуване общо 18 поправки в турската конституция. Основната промяна е превръщането на страната от парламентарна в президентска република.

На 3 ноември 2019 г. трябва да се състоят едновременно президентски и парламентарни избори. Тогава ще влязат в сила 15 от 18-те поправки. Останалите три - запазване на партийната принадлежност на президента, промени в ръководството на съдийската и прокурорската колегия и разтуряне на военните съдилища - влизат в сила веднага. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още