IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще почака до октомври за отпадането на визите за ЕС

Страната не изпълнява 7 критерии за безвизово пътуване, като 5 от тях е възможно да изпълни в следващите месеци

10:10 | 20.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Турция ще почака до октомври за отпадането на визите за ЕС

Отпадането на визите за Европейския съюз (ЕС) за гражданите на Турция няма да стане по-рано от октомври, съобщава онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на коментари на дипломати преди заседанието на Съвета на вътрешните министри на държавите от блока, което започва днес.

Министрите ще обсъждат визовата политика на съюза. Те ще се фокусират върху предложението на Европейската комисия (ЕК) да ревизира механизмите, които могат да се прилагат за съществуващите споразумения за визови облекчения. 

Комисията предлага да се премахнат бариерите за пътуване в Шенгенското пространство за Украйна, Грузия, Косово и Турция. Не се очаква обаче на това заседание да се вземе конкретно решение по предложението.

Вместо това вероятно дискусията ще се върти около регулациите, свързани с визовия режим с държавите, от които се наблюдава увеличаване на потока от имигранти след премахване на визовите ограничения.

Изданието припомня, че в началото на годината властите в Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което предвижда премахването на визите за турски граждани от юни. Условието е Турция да изпълнява споразумението са ограничаване на бежанската вълна към ЕС, както и да продължи с някои от ключовите реформи.

Седем са критериите, които Турция не изпълнява, за да се премахнат визите за гражданите на страната, допълва изданието. В следващите месеци страната би могла да изпълни пет от тях.

Най-проблемният въпрос е отказът на Анкара да хармонизира юридическата дефиниция за „тероризъм“ с ЕС. Страната също така все още не е въвела паспорти с биометрични данни.

В средата на юни се очаква ЕК да представи втория си доклад за прилагането на споразумението с Анкара за ограничаване на бежанската вълна. В него ще бъде включена и оценка на изпълнението на критериите за безвизово пътуване в ЕС за турските граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Комисията предлага да се премахнат бариерите за пътуване в Шенгенското пространство за Украйна, Грузия, Косово и Турция"Ашколсун ! Все хубави хора...и много уважават европейските "ценности" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още