IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът в Барселона повлече надолу европейските борси*

Свидетели сме на силна разпродажба на акции от туристическия бизнес, на авиокомпании и на някои банки

12:25 | 18.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С отварянето на фондовия пазар в Европа в петък започна силна разпродажба на акции от туристическия бизнес, на авиокомпании и на някои банки, предава CNBC.

Според някои анализатори инвеститорите са притеснени и от действията на президента на САЩ Доналд Тръмп от последните няколко дни и разразилия се скандал около евентуалната оставка на икономическия съветник в Белия дом Гери Кон. Заради спекулациите за евентуално политическо безвремие във Вашингтон „борсите бяха на глинени крака и през миналите дни“, коментира анализатор.

„Новият терор безпокои вложителите“, казва портфолио мениджърът Томас Алтман от QC Partners, цитиран от N-Tv. „Ако може да се каже, че инвеститорите не харесват едно-единствено нещо, то това е несигурността“. 

„Ситуацията се преобърна, очакванията се влошиха“, казва и Крис Уестън, пазарен стратег в IG Group. В тази среда неговата компания очаква германският Dax да спадне с до 80 пункта. В четвъртък Dax отчете лек спад от 0,5 на сто до 12 203 пункта.

Общоевропейският индекс STOXX 600 загуби след едночасова търговия 0,9%, а с "най-голям принос" за това са включените в него „сини чипове", които общо се понижиха с един процент.

Испанският IBEX 35 отчита спад от 1,17 на сто до 10321,60 пункта. В Париж CAC 30 спада с 1,18 на сто до 50,86 пункта, а в Лондон FTSE се понижава с 0,91 на сто до 7322,85 пункта.

С най-големи загуби при старта на търговията са нискобюджетните авиокомпании - Easyjet и Ryanair, както и British Airways и Lufthansa, които отчитат спад в цените между 2 и 3,4 на сто. Книжата на Air France загубиха почти 4 на сто от стойността си, а тези на IAG – почти 3 на сто, докато при Lufthansa понижението е от 2,3 на сто. Засега книжата на компаниите от туристическия сектор поевтиняват средно с 1,5 процента.

Бягството на инвеститорите от рискови активи се отрази и на акциите от банковия сектор, които поевтиняха с около 1,3 процента, а сред най-сериозно спадащите са книжата на германските Deutsche Bank (1,63 на сто) и Commerzbank (0,75%) и френската BNP Paribas.

Сред малкото победители на германския борсов пазар се числи листнатата на MDAX Stada с ръст на курса от 1,9 на сто. Според информация на Bloomberg големият акционер на Stada  Elliott е сигнализирал подкрепа за планираното придобиване на производителя на лекарства от двама финансови инвеститора – Bain Capital и Cinven.

Нападенията в Испания и несигурността около управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп натежаха по-рано и на азиатските пазари. 

*Актуално към 12,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Само да не го надцака някой друг по схемата, та акциите да потънат още и да си остане с дълъг-къс среден пръст ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Това е то, искаш да си купиш евтино акциите на някоя туристическа компания - плащаш на 10 чаршафа по 500 еврака, убеждаваш ги, че аллах го е искал и си готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още