IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разреши на Cuadrilla да добива шистов газ в графство Ланкашър

Втори проект на компанията също може скоро да получи разрешително, като остава само още един етап от оценките за безопасност

14:50 | 06.10.16 г. 5
<p>
	Местната общност в Ланкашър дълго се съпротивляваше на добива на шистов газ, а местната власт в графството отхвърли искането на Cuadrilla, заради което централното правителство прехвърли на министъра на регионите отговорността да вземе решение. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Местната общност в Ланкашър дълго се съпротивляваше на добива на шистов газ, а местната власт в графството отхвърли искането на Cuadrilla, заради което централното правителство прехвърли на министъра на регионите отговорността да вземе решение. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Великобритания е одобрило добива на шистов газ чрез хидравличен фракинг в графство Ланкъшър, Северозападна Великобритания, противно на съпротивата на местните власти, съобщава британският в. The Telegraph.

В региона сондира компанията Cuadrilla. Втори неин проект също може скоро да получи разрешително, като остава само още един етап от оценките за безопасност.

Сондажите трябва да започнат на четири хоризонтални кладенеца на Cuadrilla. Това е и първият добив на шистов газ по тази технология във Великобритания, т.е. ще се сондира директно под домовете на хората.

Франсис Egan, главен изпълнителен директор на компанията, изрази доволството си, че Cuadrilla може да продължи с плановете си за проучване за шистов газ. Според него компанията ще създаде нови възможности за икономически растеж и работни места за хората в региона, а и в страната като цяло.

Активисти осъдиха решението на британския кабинет. Хората от графството вече пет години се борят срещу сондажите, за които смятат, че поставят под риск околната среда и противоречат на глобалното споразумение за борба с климатичните промени от Париж, подписано в края на миналата година.

Ройтерс припомня, че в средата на миналата година местната власт в графство Ланкашър отхвърли искането на Cuadrilla да извършва фракинг с мотив, че работата на компанията ще доведе до прекомерен шум и трафик. Скоро след решението Лондон реши да даде на министъра на регионите властта еднолично да се произнесе по казуса.

Смята се, че Великобритания има значителни залежи от шистов газ. Правителството е благоприятно настроено към експлоатацията на тези ресурси, за да се компенсира спада на добивите на нефт и газ от Северно море, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Честито.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Най-важното е, че компанията ще създаде нови възможности за икономически растеж и работни места за хората под чийто домове ще се сондира. Или както е според либералната евродоктрина: човек е по-свободен когато е без дом и пред него са отворени нови възможности.Наскоро обявиха, че и под Хийтроу имало огромни залежи - смятам, че и там между пистите може да поизникнат станцийки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Да бе, точно така.Тия са 50 години по-назад от нас и нищо не знаят, нито им пука за здравето и природата колкото на нас българите, нали?Да дойдат да се научат тука колко несъвършена и опасна технология е, щото тук Кремъл налива най-много средства за анти-западна пропаганда и много ги разбираме нещата без да имаме никакви собствени технологии и кадри за каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Jimmy
преди 7 години
Очевидна заплаха за Газпром, следователно трябва да се очаква силно активизиране на платения кремълски слугинаж, който да вряка срещу шистовия газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Tutankhamon
преди 7 години
Някои още не могат да разберат, че въпросът е в мръсната им, несъвършена и опасна технология. Господ да им е на помощ, ако не питат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още