IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се насочва към търговия с най-бедните страни в света

Всичко това се случва на фона на старта на преговорите за Brexit

13:37 | 25.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания се насочва към най-бедните страни в света, за да запази търговията си, тъй като излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) изправя вече съществуващите ѝ сделки пред несигурност, пише Bloomberg.

Правителството обещава да подобри достъпа на най-бедните държави до британския пазар и да запази съществуващия безмитен достъп до “всичко, освен оръжие” за 48 страни, включително Бангладеш, Сиера Леоне и Хаити. Това стана ясно от електронно изявление на кабинета на премиера.

Освен това Великобритания се стреми да насърчи отношенията си със страни като Ямайка, Пакистан и Гана.

След десетилетия на достъп до единния пазар на ЕС, сега Великобритания трябва да се справя сама, тъй като през 2016 г. гласува за излизане от блока.

В преговорите за Brexit, които започнаха на 19 юни в Брюксел, ЕС настоява за яснота относно бъдещето на гражданите си, живеещи във Великобритания, преди да започне преговорите за търговските отношения на по-късен етап.

Търговският секретар Лиам Фокс води преговори със страни като САЩ и Индия за поставянето на основите на нови сделки, тъй като правителството няма право да приключва преговорите си с тях, докато все още е част от ЕС.

“Нашето оттегляне от ЕС е възможност да засилим ангажиментите си към останалите части на света, а не да се отдръпваме от тях”, заяви Фокс. Изявлението “показва нашия ангажимент да помогнем на развиващите се страни да развиват икономиките си и да намалят бедността чрез търговията”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 6 години
Брекзит става все по голяма пародия... Трябва да си доста отчаян за да се надяваш, че може да компенсираш загубите от търговия с ЕС с търговия с Бангладеш, Сиера Леоне, Хаити или Ямайка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Dimat
преди 6 години
Е,най-после ни излезе късмета,да търгуваме в "отворения" пазар на ВБ!Та ние сме отдавна в класацията на най-бедните страни в света!Каква благодат!Цели 10 години,откакто "влязохме" в кочинарията ЕС,заехме престижното последно място и задружно дълбахме в него!Пробихме успешни няколко дъна,всички европейски и балкански държави изостанаха далеч зад нас в дълбаенето - не само тези от (ф)ЕС,но и всички останали(вижте статистиките)!Наредихме се измежду последните 5-6 в Света,по всякакви показатели,което не говори много добре за нас,понеже можехме да бъдем твърдо на последните места,за което търпим критика.Ако някой се съмнява в мен,да вземе и се запознае със всички медийни публикации по тези въпроси!Е,сега,след всики тези наши постижения,време е да влезем в британския пазар!Големият въпрос е,като какви,защото прочетох,че голямата част от БВП на Територията, се формирал в сферат на.....(изумление!!!),ПОТРЕБЛЕНИЕТО!!!Демек,колкото повече лапаме,толкова по-богати ставаме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още