IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешните министри на ЕС обсъждат бежанската криза

Темата ще е централна и за извънредната среща на лидерите на ЕС

15:00 | 22.09.15 г.
Вътрешните министри на ЕС обсъждат бежанската криза

Европейският съюз прави още една крачка към решаването на проблема с бежанската криза – днес в Брюксел ще се срещнат вътрешните министри от общността в търсене на начин да бъдат разселени 120 хил. души, търсещи убежище.

Това става ясно от съобщение на сайта на Европейския съвет. От изтеклите множество проекти на резолюция става ясно, че е възможно да бъдат налагани и санкции за страните от ЕС, които не изпълняват своите задължения към решаването на бежанската криза.

Преди седмица в сърцето на Европа заседание проведоха министрите на правосъдието и вътрешния ред. Тогава беше одобрена релокацията на 40 хил. души от Унгария, Гърция и Италия до края на тази година и се призна нуждата от международна помощ за Гърция и Италия – двете най-пострадали държави от потока в Средиземно море.

Допълнително ще се отпуснат и 1,8 млрд. евро за стабилизирането на Африка и така да се прекрати потокът от икономически имигранти. 

Междувременно Доналд Туск реши да свика и извънреден Европейски съвет, който ще се проведе в сряда (23 септември). Интересна подробност е, че това ще е и първият съвет на новия стар премиер на Гърция – Алексис Ципрас, който скоростно положи клетва пред президента на страната ден след изборите и още преди сформирането на новия гръцки парламент.

Гърция, заедно с Италия са най-големите приемателни пунктове на бежанците в ЕС, но бежанската вълна върви към Германия и Скандинавските страни. Така проблемът с миграцията се пренася в Сърбия, Хърватия и Унгария. 

На този етап институциите обмислят различни варианти да се облекчи положението именно във „фронтовите” държави, сред които е и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още