IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на „Южен поток“

Проектът тръгна от станция "Русская" със символичната първа спойка на тръбата , по която ще минава руският газ за Европа

15:22 | 07.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Започна изграждането на газопровода &quot;Южен поток&quot;. Снимка: &quot;Газпром&quot;</p>

Започна изграждането на газопровода "Южен поток". Снимка: "Газпром"

Със символична първа спойка на тръбата, която трябва да доставя газ от Русия до Европа, започна изграждането на тръбопровода „Южен поток“. Това стана на официална церемония в станция "Русская" в град Анапа в присъствието на руския президент Владимир Путин, съобщи руската агенция "Новости".

На церемонията от българска страна присъстваха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов, председателят на борда на директорите Валентин Николов, ръководителят от българска страна на компанията "Южен поток - България" Георги Гегов и посланикът ни в Русия Бойко Коцев.

Ползите за страната ни са диверсификация на газовите доставки, но според много от критиците на проекта, те са доста спорни. Реално постигнатата диверсификация е на трасето, но не и на доставчика. България няма да получава и транзитни такси от преминаващия през тръбите газ, тъй като по този начин ще платим за строежа на газопровода. 

Очакванията на енергийните експерти са само в рамките на няколко години България да стане енергийно независима държава благодарение на запасите от газ в Черно море. Дори и енергийният експерт Атанас Тасев прогнозира, че може да стане така, че не само да задоволим вътрешното си потребление, но и да изнасяме газ. 

Тогава става актуален въпросът дали ще можем да се възползваме от тръбите, за да изнасяме своя газ към клиенти в Европа. Отговорът е по-скоро "не". Една от причините "Синята коалиция" да се обяви против проекта и да запознае ЕК с документацията по случая е именно забраната за достъп на трети страни до трасето, което пък е забранено от европейското законодателство. 

Проектът "Южен поток" - акционерите и финансирането

„Южен поток“ е съвместен проект между руският гигант „Газпром“ и италианската Eni, като първите споразумения по него бяха подписани още през 2007 година. Целта е да бъде изградено трасе, което да заобиколи Украйна.

Така тръбопроводът ще тръгне от Джубга в Краснодарския край и ще премине по дъното на Черно море. Прогнозите са строителството на 900-километровото подводно трасе на тръбите да започне през 2014 година, а на места дълбочината на строежа ще бъде до 2 километра.

Тръбите „излизат“ при Варна и преминават през територията на България, а след това, прекосявайки Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия), отиват до Северна Италия.

Капацитетът на тръбата е 63 млрд. куб. метра газ годишно. Именно тези количества карат много от анализаторите да предричат, че газопроводът няма да бъде успешен, тъй като Русия няма от къде да намери необходимите количества газ. Освен това в региона се предвижда и изграждането на подкрепяния от ЕС газопровод „Набуко“.

Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още