IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на европейските фондови пазари

Стабилни ръстове имаше при банките, застрахователите и търговците на дребно

19:08 | 24.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските борси се повишиха във вторник, като стабилни ръстове имаше при банките, застрахователите и търговците на дребно, съобщи CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отчете повишение от 2,4 на сто въпреки че отвори сесията на червена територия.

След два поредни месеца на подобрение през май изненадващo инвеститорското доверие в Германия се понижи, покажа проучването на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Индексът спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта през май. През април индикаторът достига 11,2 пункта. Пазарните очаквания бяха за ръст до 12 пункта. Така за първи път от три месеца има понижение, а инвеститорите се чувстват несигурни на фона на редица глобални рискове, като възможността за Brexit, пояснява ръководителят на центъра проф. Ахим Вамбах.

Акциите на френската енергийна компания Total се повишиха с 1,8% въпреки смущенията в дейността на три от рафинериите й във Франция, където има стачки и се стигна до недостиг на горива. Служителите в сектора протестират срещу планирани реформи в трудовото законодателство.

Секторът на компаниите производителки на основни ресурси финишираха с 2,2% повишение въпреки силния долар и смесена търговия с метали. Акциите на ArcelorMital поскъпнаха с 3,3 на сто, а Randgold Resources отчете спад от 3% заради понижение в спотовата цена на златото.

Италианската банка UniCredit записа рязко близо 5-процентово повишение на акциите си във вторник, преди срещата на която се очаква формално да започне търсенето на нов изпълнителен директор.

Един от най-добре представящите се сектори в Европа беше застрахователният, като Old Mutual отчете ръст от 5% в цената на акциите си, след като финансовата компания получи редица оферти за закупуване на дела й в Old Mutual Asset Management. Не е сигурно обаче дали ще се стигне до продажба, казва компанията пред CNBC.

Акциите на веригата супермаркети Tesco поскъпнаха с 6 на сто, а тези на Sainsbury's с 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още