IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на инвеститорското доверие в Германия

Индексът ZEW спада през май до 6,4 пункта преди всичко заради редица глобални рискове, като възможността за Brexit

12:52 | 24.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Транспортните терминали на пристанището в Бремерхафен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Транспортните терминали на пристанището в Бремерхафен. Снимка: Ройтерс

След два поредни месеца на подобрение през май изненадващo инвеститорското доверие в Германия се понижава, сочи проучването на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Индексът спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта през май. През април индикаторът достига 11,2 пункта. Пазарните очаквания бяха за ръст до 12 пункта.

Така за първи път от три месеца има понижение, а инвеститорите се чувстват несигурни на фона на редица глобални рискове, като възможността за Brexit, пояснява ръководителят на центъра проф. Ахим Вамбах. 

В своето проучване ZEW включва анализатори и институционални инвеститори, които да оценят икономическата ситуация в Германия, както и да споделят очакванията си за идните месеци.

Оценката на участниците в проучването на актуалната ситуация в Германия се повишава. Подиндексът отчита повишение от 5,4 пункта до 53,1 пункта (47,7 пункта месец по-рано).

Очакванията на пазарните експерти за развитията в еврозоната също се влошават. Този показател спада с 4,7 пункта и достига 16,8 пункта през май.

Измерителят за актуалната ситуация в еврозоната обаче расте с 2,9 пункта до -9,2 пункта. 

ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) публикува индекса на икономическите очаквания всеки месец. В изследването участват до 350 финансови експерти, а индикаторът отразява разликата между дела на анализаторите, които са оптимистично настроени, и тези, които са песимисти за очакваното икономическо развитие на Германия през следващите шест месеца. Положително число означава, че дялът на оптимистите е по-голям от този на песимистите, и обратно.

В сряда, 25 май, излизат други изследвания от Германия. Едното е на Института за икономически изследвания (Ifo). Индексът му за бизнес климата се основава на оценките на компаниите за актуалната ситуация в икономиката и перспективите за следващите шест месеца. Фирмите участници в анкетата са около 7000 и са от сферите на производството, строителството, търговията на едро и дребно. През април бизнес климатът според Ifo изненадващо се влоши. 

Освен това ломпанията за маркетингови проучвания GfK ще публикува данни за потребителското доверие в страната.

Брутният вътрешен продукт на Германия нараства през първото тримесечие с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие, съобщи по-рано във вторник Федералната статистическа служба. По този начин базираната във Висбаден статистическа служба потвърждава първоначалната оценка за най-силното увеличение от две години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Гледам заформили сте от рано конспиративната седянка инженерите и поуигуотите ... Дерзайте другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Новините за Германия , ако забелязваш , напоследък са само негативни...нещо не танцува в такт с американската музика , независимо от напъните на бабиерата...мотаят се с подписването на на TTIP и разрешението за генномодифицираните шайзета на монсанто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Нима?! Е как, нали дойдоха миналата година 1 милион астрофизици, инженери, хирурзи и икономисти в Германия?! Толкова много и квалифицирана работана ръка, а доверието зле ?! Нещо не сте разбрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
чак пък неочакван!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още