IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика удвоява ръста си

Частното потребление е основен двигател на растежа

10:48 | 24.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Задвижена от високите инвестиции на компаниите, склонните на повече разходи потребители и меката зима, германската икономика стартира годината ударно.

Брутният вътрешен продукт нараства през първото тримесечие с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие, съобщи Федералната статистическа служба. По този начин базираната във Висбаден статистическа служба потвърждава първоначалната оценка за най-силното увеличение от две години насам.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. БВП на Германия отчете ръст от 0,3 на сто.


source: tradingeconomics.com

През първите три месеца на тази година двигателите на конюнктурата са преди всичко от вътрешността на страната. За ръста се погрижи преди всичко частното потребление, което се увеличава с 0,4 на сто. Обществените организации също са похарчили повече средства, не на последно място за подслон, прехрана и интеграция на бежанците. Държавните разходи са скочили с 0,5 на сто.

Заради меката зима с 2,3 на сто скачат и инвестициите в строителството – най-силният ръст от над две години. Освен това компаниите са вложили с 1,9 на сто повече средства в машини и съоръжения. За сметка на това има понижение по отношение на външната търговия, тъй като вносът (1,4 на сто) е по-силен от износа (1%). Експортът страда от отслабналото търсене от страна на развиващи се пазари като Китай, Бразилия и Русия.

И на годишна база икономиката отчита растеж. Коригираният спрямо инфлацията БВП е нараснал с 1,3 на сто, а сезонно коригираните данни отчитат ръст от 1,6%, защото през тази година има един работен ден по-малко.

През 2015 г. германската икономика нарасна с 1,7 на сто, а според Международния валутен фонд и Европейската комисия тази година ръстът ще бъде в размер на 1,6%.

„Ръстът тази година се очаква да остане умерен, тъй като силното вътрешно търсене, подкрепено от благоприятни фискални и парични условия компенсира слабото външно търсене“, пише МВФ в последния си доклад за състоянието на икономиката на Германия. 

Германия е петата по големина икономика в света и най-голямата в рамките на еврозоната. Страната е вторият по големина износител в света, като износът възлиза на повече от една трета от националното производство. Като такива, износът на продукти с висока добавена стойност е основният двигател на растежа през последните години. Съставът на БВП по отношение на разходите е приблизително следният: на потреблението на домакинствата се падат 55 процента, на частните инвестиции - 20%, от които 10 на сто в строителството, 6 процента в машини и оборудване и 4 на сто в други продукти, а на  държавните разходи – 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ В доклада на Европ.парламент пише ,че България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 тоест България може да има 5-6% растеж но кражбите са много и водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още