IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за социално подпомагане ще управлява ОП "Храни"

По новата програма са предвидени мерки, които да намалят броя на бедните българи с 260 хил. до 2020 г.

15:09 | 11.11.15 г.
Агенцията за социално подпомагане ще управлява ОП "Храни"

Агенцията за социално подпомагане беше определена за Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, решиха министрите по време на заседанието на кабинета.

Сертифициращ орган по програмата ще бъде Дирекция „Национален фонд” към Министерството на финансите. 

Бюджетът на новата оперативна програма е 240 млн. лева, напомнят от пресцентъра на Министерския съвет. Мерките в нея са насочени към хората, които живеят в най-висока степен на бедност и социална изолация. Целта е до края на програмния период (2020 година) броят на живеещите в бедност българи да бъде намален с 260 хил. души. 

Предвижда се подкрепата да бъде реализирана чрез два основни типа операции – предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд. 

По програмата ще може да бъдат подпомагани и лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, които са получили еднократна помощ по реда на Закона за социално подпомагане.

Новата оперативна програма е разработена в съответствие с целите на Стратегията на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и за постигане на икономическо, социално и териториално сближаване в контекста на стратегията „Европа 2020”.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още