IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага да отпаднат 11 документа при сключване на договор за европроект

Не е нужно бенефициентите да представят счетоводни баланси или свидетелства за съдимост, смятат в организацията

12:53 | 16.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да отпаднат част от изискваните документи при кандидатстване с европроект – това предлага Българската стопанска камара (БСК). Според работодателската организация така ще намалее ненужната бюрокрация на етапи кандидатстване и сключване на договори по оперативните програми. 

Според БСК в процеса на кандидатстването може да отпаднат общо 11 документа, които администрацията може да изиска по служебен път от НАП, НСИ, Главна инспекция по труда, районните съдилища и Регистъра на минималните помощи към Министерството на финансите.

Работодателите смятат, че е излишно бизнесът да представя документи като счетоводен баланс, отчет и справка за последните три приключени финансови години, удостоверение от НСИ относно кода на основната икономическа дейност, декларация по  Закона за малките и средните предприятия, отчет за заетите, работна заплата и други разходи за труд, свидетелство за съдимост на всички лица, представляващи кандидата, документи за разпределението на капитала.

Организацията възразява още и срещу декларации, удостоверяващи размера на предприятието – микро, малко или средно по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, както и документ как точно е разпределен капиталът.

За сключване на договор по оперативни програми се изисква още и удостоверение за „доказване на надеждност“ по Закона за обществените поръчки, което се издава от Главната инспекция по труда, и според БСК ненужно усложнява процедурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още