IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Вишеградската четворка се обявиха за Европа на една скорост

Министри от осем държави поискаха в декларация пълна цялост на единния пазар

14:56 | 15.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

За Европа на една скорост, основана на солидарност, се обявиха в декларация участниците в срещата на министрите на икономиката и министрите за кохезионната политика от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и Румъния, Словения, България и Хърватия. Срещата се проведе във Варшава, съобщи българското икономическо министерство.

От българска страна участваха вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, а сред присъстващите бе и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

„Като едно от основните постижения на ЕС стабилният вътрешен пазар следва да бъде в основата на всеки сценарий за неговото бъдещо развитие“, каза зам.- Манолев по време на дискусиите.

Той подчерта, че всеки сценарий за Европа на няколко скорости е неприемлив за България и допълни, че във времена на предизвикателства е важно да се заздравят връзките между страните-членки, вместо да се слагат нови бариери.

„Заедно трябва да намерим решение, което да гарантира солиден единен пазар, основан на ефективното прилагане на четирите свободи - стоки, услуги, капитали и хора. Основавайки се на постиженията и добрите страни на ЕС, трябва заедно да изградим едно по-силно бъдеще“, посочи Александър Манолев.

Интеграцията от последните години разшири единния пазар с близо 130 млн. граждани, даде големи възможности за предприемачите и достъп до потребителите от всички държави от ЕС.  Продължаването на този път е възможен, само ако се запазят четирите свободи и се осигури пълна цялост на единния пазар, се посочва още в приетата декларация.

Според съобщението тя е важна основа за уеднаквяване на позициите между Вишеградската четворка и Румъния, Словения, България и Хърватия при бъдещите дебати между страните-членки на ЕС за бъдещето на Общността и разписаните сценарии в Бялата книга за реформирането й след Брекзит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
То ние и сега сме на една скорост, ама ще трябва да превключим най-накрая на втора, поне. Защото един мерцедес на първа и едно трабантче на първа нямат много база за сравнение. Двете уж са на първа, ама мерцедесът шпори напред, а трабантчето дърпа назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още